Ce se va intampla cu sprijinul cuplat: strategia MADR la Bruxelles pentru a pastra subventiile fermierilor

Facebook
Twitter

Zeci de mii de fermieri din toata tara sunt ingrijorati cu privire la ce se va intampla cu sprijinul cuplat, vegetal si zootehnic. In ultima perioada, Comisia Europeana a solicitat Romaniei mai multe lamuriri in legatura cu oportunitatea continuarii acestei forme de sprijin pentru agricultori. Pe data de 8 februarie, secretarul de stat in MADR, Alexandru Potor, alaturi de o delegatie de experti, vor incerca sa convinga Bruxelles-ul ca fermierii romani au nevoie in continuare de sprijinele cuplate.

Pentru a afla mai multe detalii despre observatiile si solicitarile Comisiei Europene am discutat cu Alexandru Potor, secretar de stat in MADR, cel care a fost de altfel si pe data de 23 ianuarie la Bruxelles, intr-o intalnire informala.

„Comisia Europeana a trimis Romaniei o serie de observatii ca raspuns la notificarea pe care noi am transmis-o la 1 august 2016, pe problema sprijinului cuplat. Practic, oficialii europeni vor sa inteleaga mai bine daca intr-adevar sectoarele care beneficiaza de sprijin cuplat se regasesc in continuare in declin sau dificultate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Potor, secretar de stat in MADR.

Oficialul MADR spune ca Romania are argumente foarte solide pentru a demonstra Comisiei Europene ca sectoarele agricole care primesc sprijin cuplat au nevoie in continuare de banii europeni.

„Temerarea CE este ca acest sprijin sa nu fie utilizat pentru competitivitate si dezvoltare. Mai exact, CE este foarte vigilenta ca sprijinul cuplat sa nu creeze o disproportionare a pietei si utilizarea lui in scopuri concurentiale. Romania are argumente foarte solide pentru a sustine ca avem nevoie de sprijinul cuplat si ca el a fost notificat corect de catre tara noastra. E o chestie de bun simt din punctul meu de vedere. Va dau de exemplu situatia de la vaca de lapte. Romania are 6 % din efectivul total de vaci din Europa, dar, cu toate acestea, produce doar 0,6% din productia europeana de lapte. E o diferenta colosala. Cum sa nu spui ca nu exista o dificultate a sectorului”, a mai spus, Alexandru Potor, in exclusivitate pentru StiriAgricole.ro.

Intrebat daca plata Sprijinului Cuplat pentru Campania 2016 este in pericol, din cauza lamuririlor solicitate de Comisia Europeana, secretarul de stat in MADR ne-a spus ca „din cauza ca bugetul nu este aprobat nu se poate intra in forta pentru plata acestuia. Cauza nu trebuie sa o cautam la Bruxelles. Aici este vorba de viteza cu care se adopta bugetul”.

Cu toate acestea, liderii fermierilor, care au participat de curand la o intalnire pe acest subiect la sediul MADR, spun ca sprijinul cuplat se afla „in mare pericol, existand posibilitatea ca acesta sa nu fie platit nici pentru 2016”.

„Am fost la MADR pentru consultarea cu privire la raspunsul ce trebuie dat la Bruxelles. Concluzii de la intalnirea de astazi: SCZ-ul este in mare pericol, exista posibilitatea ca pe anul 2016 sa nu-l primim. Ministrul este total depasit (…) Prea putine voci ferme din partea liderilor fermierilor. Departamentul juridic al MADR, total depasit, parearea mea ca raspunsul catre Bruxelles, trebuia dat de ei, sunt chestiuni juridice, argumente avem o gramada ca segementul pentru care solicitam SCZ-ul este in declin. Problema este destul de acuta din moment ce au cerut sa mearga si o parte din liderii fermierilor la Bruxelles”, a scris fermierul Paul Cristescu pe pagina sa de Facebook.

De curand, MADR a realizat si proiectul bugetului pentru subventiile in zootehnie. Plafonul pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru speciile bovine si ovine/caprine, care se acorda pentru anul 2016, este in limita sumei de 189.609.057 euro, respectiv 844.462 mii lei. In ceea ce priveste schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic plafonul maxim este de 121.924.674 euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE