Efectele subventiilor intarziate: efective decimate, case pierdute si creditori care ridica utilajele din curtea fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Subventiile platite cu intarziere i-au fortat pe multi fermieri romani sa isi duca animalele la abator, multi dintre agricultori fiind pusi chiar in situatia de a-si pierde casele si utilajele agricole. Costel Caras, alaturi de un alt fermier, au intrat de astazi, de la ora 11, in greva foamei, in fata Palatului Victoria. In cursul zilei de astazi, alti fermieri urmeaza sa li se alature in aceasta forma dura de protest. Sunt hotarati sa ramana in fata Guvernului pana cand cel putin 95% din subventiile crescatorilor vor fi platite.

„Este absolut strigator la cer ce se intampla. Dupa mai bine de un an nu au reusit sa plateasca in agricultura, un sector de altfel pe care il lauda ca vor sa-l dezvolte in Romania, decat 60% din subventii, pana la ora actuala. Cand am intrerupt greva foamei, acum 2 saptamani, au promis ca la 15 august vor plati 95%. Nu au respectat ceea ce au promis. Sunt oameni care nu au primit banii de 2 ani, unii intr-adevar au primit deja. Noi suntem aici pentru cei 40% care nu au primit”, ne-a declarat Costel Caras.

Intrebat ce parere are despre cel mai recent comunicat al Agentiei de Plati, in care se precizeaza ca pana la data de 16.08.2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plata aferente Campaniei 2015 au fost emise ordine de plata pentru 96,5% din cereri, reprezentand un numar de 911.228 (pentru cel putin o schema de plata), Costel Caras spune ca este o „bataie de joc”.

„Sunt aici pentru o mare nesimtire a Guvernului roman”

„Noi suntem prostii. Inca o data, poporul e prost si ei sunt destepti. Comunicatul aceta e o jignire. Tot ce s-a intamplat este din cauza incompetentei si a lipsei de bun-simt. Programul privind plata subventiilor si masurile aferente, care a fost facut de domnul Ciolos la Bruxelles, e terminat de 2 ani de zile. Se stia foarte bine care sunt formele de sprijin. Puteau sa faca softul de un an de zile. Pentru unele masuri, s-au apucat de-abia luna trecuta. Pentru vita de carne s-au platit 6%. Sunt o gramada de oameni care au pus lacatul pe fermele lor. Animalele le-au dus la abator, creditorii le-au luat utilajele din curte. Sunt de asemenea si fermieri care s-ai pierdut casa, pentru ca au garantat cu ea. Sunt oameni care in prezent sunt fix in aceasta situatie. Ei, guvernantii, ce stiu ei, ce inteleg ei, leafa le merge”, ne-a mai spus Costel Caras.

Fermierul din judetul Ilfov ne-a mai spus ca este convins ca inclusiv premierul Ciolos stie despre protestul sau, insa „nu exista interes pentru agricultura”. „Eu sunt aici pentru o mare nesimtire a Guvernului roman. Taranul roman trebuie respectat. Ei trebuie in regim de urgenta, in cateva zile, sa plateasca banii”, ne-a mai spus Costel Caras.

Alaturi de Costel Caras, a mai venit, tocmai din judetul Iasi, si fermierul Constantin Colac, care detine o ferma vegetala de 300 de hectare, precum si o ferma zootehnica cu 150 de bovine.

„Din 150 de capete, acum mai am doar jumatate. Cred ca voi inchide in 6 luni. Nu putem rezista fara subventii si cu 90 bani litrul de lapte. La noi, anul trecut pe langa seceta a fost si o grindina care a distrus recolta in proportie de 90%. Practic, de pe 300 de hectare nu am vandut nimic anul trecut si nici anul acesta. Nu am primit nicio subventie, nici pe vegetal, nici pe zootehnie. Am ramas cu datorii la firme, toti mi-au facut dosar de executare silita pentru penalitati”, ne-a declarat fermierul Constantin Colac.

La protestul organizat in fata Guvernului si-au anuntat participarea circa 25 de fermieri, care sunt dispusi sa intre in greva foamei.

Cititi aici mai multe detalii despre plata subventiilor APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE