Fermierii suspenda greva foamei, dar promit ca revin si la Palatul Cotroceni, daca nu se fac platile

Facebook
Twitter

Costel Caras, alaturi de ceilalti fermieri care au intrat in urma cu o saptamana in greva foamei au decis sa suspende protestul pana la data de 7 septembrie. Daca pana atunci crescatorii de animale nu vor avea in conturi 95% din plafonul alocat zootehniei, acestia au anuntat ca vor reintra in greva foamei, de aceasta data chiar in fata Palatului Cotroceni.

„Agentia isi ia angajamentul sa finalizeze platile aferente schemelor din sectorul zootehnic pana la data de 31.08.2016.+ 4-5 zile lucratoare, necesare circuitului bancar. Intrerupem greva foamei pana pe data de 07.09.2016, data pana la care fermierii crescatori de animale trebuie sa aiba in conturi 95% din plafonul alocat zootehniei. Daca pana la aceasta data, 07.09.2016, nu vor fi banii in conturi, reluam protestul din fata palatului Victoria si-l vom extinde si in fata palatului Cotroceni”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a fermierului Costel Caras.

Timp de sapte zile mai multi fermieri au fost in greva foamei, in fata Palatului Victoria, nemultumiti de intarzierea platilor din sectorul zootehnic. APIA a anuntat recent ca isi ia angajamentul sa finalizeze platile aferente schemelor din sectorul zootehnic pana la data de 31 august 2016.

Procentul fermierilor autorizati la plata potrivit centralizarii din 22 august:

  • ANT7- Bovine lapte – 86.08%
  • ANT8- Bovine carne – 89.74%
  • ANT9- Ovine – 84.36%
  • ANT9- Caprine – 82.38%
  • Sprijin cuplat bivolite lapte – 55.99%
  • Sprijin cuplat ovine- 72.34%
  • Sprijin cuplat caprine – 73.91%
  • Sprijin cuplat taurine – 58.65%
  • Sprijin cuplat vaci lapte – 55.29%

Nicolae Horumba a mai precizat ca unul dintre principalele motive de intarziere a platii subventiilor este si faptul ca unele cereri au fost depuse incomplet si uneori chiar incorect.

„Pentru a autoriza cereri de plata, trebuie ca acestea sa fie verificate. Cererile nu au fost depuse mereu corect si complet. De exemplu, au fost inregistrari eronate in baza nationala de date care au necesitat alte documente doveditoare din partea fermierilor. In alte cazuri, fermierii nu au putut prezenta documente doveditoare privind miscarea animalelor si inregistrarea produsilor la vacile de lapte. De asemenea, pentru un numar mare de erori este necesar sa efectuam clarificari cu fermierii. Acestia sunt contactati de APIA sa se prezinte la sediu si sa vina cu documente doveditoare. Vineri erau 10.049 de erori in 1.288 de cereri, care prelungesc termenele la care fermierii isi primesc banii”, a mai spus directorul general APIA.

Potrivit sefului APIA, din fondurile totale alocate Campaniei 2015 au fost platite pana in prezent subventii in valoare de 1,9 miliarde de euro (91%), pentru 920.000 de fermieri, din fondurile totale de 2,1 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE