Noi atributii pentru APIA privind sistemul de identificare a parcelelor

Facebook
Twitter

In sedinta Guvernului din 28 iunie 2016 a fost adoptata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 1¹ din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2010 privind executarea serviciilor de aerofotogrammetrie si de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul Romaniei si executarea serviciilor de digitizare si actualizare a Sistemului de identificare a parcelelor agricole pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In baza noilor cerinte pentru Politica Agricola Comuna transpusa in regulamentele europene, au fost identificate mai multe activitati care trebuie desfasurate in perioada urmatoare, respectiv actualizarea si intretinerea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (Land Parcels Identification System – LPIS) precum si delimitarea si identificarea categoriilor de folosinta a suprafetelor agricole din cadrul parcelelor de referinta. Pentru actualizarea LPIS este necesara digitizarea/verificarea a unei suprafete de minim 40.000 km2 pe an pentru a putea acoperi in 3-4 ani cei aproximativ 130.000 km2 delimitati ca suprafete agricole.

Suprafata anuala care va fi digitizata de Ministerul Apararii Nationale este de pana la 21.000 Km2, deoarece activitatea de digitizare si actualizare a LPIS depinde de disponibilitatea ortofotoplanurilor, aceasta disponibilitate variind in functie de mai multi factori obiectivi cum ar fi: conditiile meteorologice, perioada scurta in care ortofotoplanurile pot fi achizitionate, bugetul disponibil etc.

Prin adoptarea actului normativ de astazi, suprafata ce o depaseste pe cea care revine in sarcina Ministerului Apararii Nationale pentru a se realiza activitatea de digitizare si actualizare a LPIS se va efectua de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), cu personal din structurile sale de specialitate, structuri ce vor fi consolidate pentru a desfasura intreaga activitate reglementata de digitizare si actualizare a LPIS.

Tinand cont de necesitatea actualizarii Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS) si avand in vedere ca actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole din Romania este verificata de misiunile de audit ale Comisiei Europene a fost necesara aceasta modificare pentru a evita blocajele in efectuarea platilor catre fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE