Achim Irimescu: Trebuie sa reducem exporturile de cereale si sa le folosim pentru cresterea animalelor

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent ca Romania trebuie sa isi reduca exporturile de cereale, pentru a le folosi mai mult in cresterea animalelor. De asemenea, seful MADR a precizat ca tara noastra este net importatoare de carne de vita si de ovina, in contextul in care detine un efectiv de peste 12 milioane de ovine, potrivit Agerpres.

„Romania exporta cu preponderenta materii prime, cereale si tutun sau produse din sectorul tutunului. In acest sens, este esential ca MADR sa aiba in vedere cresterea valorii adaugate care se realizeaza in Romania si reducerea pe cat posibil a exportului de cereale. Aceste cereale trebuie sa le folosim la cresterea animalelor, sa vindem sau macar sa ne asiguram autoconsumul la carne, pentru ca suntem net importatori sau la limita la carnea de porc, suntem importatori de carne vita si de ovina. Desi avem peste 12 milioane de ovine, sunt rase care nu sunt cel mai bine adaptate gusturilor anumitor consumatori”, a declarat Achim Irimescu, la Forumul Administratiei Publice Locale, potrivit Agerpres.

Seful Agriculturii romanesti a mai spus ca desi in 2013 si 2014 Romania a avut o balanta comerciala pozitiva cu produse agroalimentare datorita unei productii bune de cereale si a unui pret bun, tara noastra a redevenit in 2015 stat net importator de produse agroalimentare.

„In 2015, am redevenit stat net importator de produse agroalimentare, cu importuri de 5,7 miliarde de euro si exporturi de 5,6 miliarde de euro, deci o balanta negativa de 100 de milioane de euro”, a spus Irimescu.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca Romania inca nu este capabila sa gestioneze eficient apa in anii secetosi, desi exista resurse suficiente.

„Din pacate, ne confruntam in anii secetosi cu o gestiune necorespunzatoare a apei, nu am ajuns sa avem asigurata apa de irigatii constant si pentru toti producatorii. De asemenea, legat de obiectivul privind standardul de viata in zona rurala, asigurarea infrastructurii este foarte importanta, pentru ca Romania socheaza pentru ca este pe ultimul loc la toalete. Avem cele mai multe toalete in curte, deci nivelul de trai este de departe de ceea ce ar trebui sa fie”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Forumul Administratiei Publice este organizat, in perioada 4-5 iulie, la Palatul Parlamentului, de catre Guvern, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE