Ministrul Agriculturii: Vom simplifica major schemele pentru plati directe de la anul

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, isi doreste o simplificare majora a schemelor pentru plati directe (subventii), aferente anului 2017, pentru a permite unui numar tot mai mare de fermieri sa acceseze fondurile europene. Pentru anul 2015 si 2016, Romania aplica nu mai putin de 89 de scheme de plata, fata de 21 cat existau in trecut.

„In aceasta perioada, noi de la Minister, alaturi de cei de la APIA ne vom concentra sa decidem ce scheme de plati vom aplica de la anul. Bineinteles, se vor face consultari si cu reprezentantii producatorilor agricoli. Regula europeana spune ca in primii doi ani, adica 2015 si 2015, trebuie sa aplicam aceleasi scheme, insa nu putem sa lasam lucrurile asa. Am ajuns sa dam fonduri si pentru viermii de matase. Nu vreau sa critic colegii din minister, probabil intentia a fost de a ajuta cat mai multe sectoare. Inteleg acest lucru. Insa, din pacate, am ajuns in situatia de a nu mai gestiona eficient aceste scheme. De la 21 de scheme am ajuns sa avem 89 de scheme”, a declarat ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa.

In acest context, Achim Irimescu a declarat ca va exista o „simplificare substantiala” a schemelor de plata, pentru a permite cat mai multor fermieri sa acceseze fondurile europene.

„Pana la 1 august vrem sa avem o imagine completa a schemelor pe care le vom implementa de la anul. Vorbim de o simplificare substantiala, in cadrul carora sa introducem niste conditii prin care sa ajutam fermierii sa acceseze mai usor fondurile eurepene. Pentru tomatele destinate industrializarii de exemplu am ajus sa platim 10.000 de euro pe hectar”, a mai spus Irimescu.

Potrivit celui mai recent comunicat APIA, suma totala autorizata la plata pentru cererile unice din Campania 2015 pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National), este de 1,33 miliarde de euro pentru un numar de 829.307 beneficiari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE