De ce risca Romania sa piarda 80 de milioane de euro din subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca Romania risca sa piarda in fiecare an circa 80 de milioane de euro pe subventii europene din cauza Brexit-ului.

„Un prim calcul ne arata ca Marea Britanie contribuie anual cu 13 miliarde de euro la bugetul european, care in acest an este format din credite de angajament si credite de plata. Creditele de angajament sunt 144 miliarde de euro la bugetul european si putem face un calcul ce inseamna retragerea a 13 miliarde de euro. Am verificat cu colegii de la Bruxelles si ar afecta cu circa 2-3 procente bugetul european pentru România”, a declarat ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte.

Desi reducerile nu se vor aplica uniform, Achim Irimescu a precizat ca Romania risca sa piarda in acest caz circa 80 de milioane de euro anual.

„Inca nu stim sigur cum se va aplica aceasta scadere, daca va fi uniforma reducerea pentru ca nu uitati ca Dacian Ciolos a facut un obiectiv din mandatul sau de comisar pe agricultura: sa reduca decalajul pe plati directe la nivel european. Acest lucru s-a intamplat pentru Romania, Polonia, Portugalia si tarile baltice, care au primit o suplimentare, banii fiind taiati de la platile directe de la nemti, francezi si alte state membre. Ramane de vazut. Cu siguranta, vor fi negocieri, dar exista un risc ca Romania sa piarda anual pana la 80 de milioane de euro”, a mai precizat ministrul.

De asemeea, Achim Irimescu a anuntat ca isi doreste o simplificare majora a schemelor pentru plati directe (subventii), aferente anului 2017, pentru a permite unui numar tot mai mare de fermieri sa acceseze fondurile europene. Pentru anul 2015 si 2016, Romania aplica nu mai putin de 89 de scheme de plata, fata de 21 cat existau in trecut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE