Achim Irimescu, despre starea culturilor: „E un an exceptional”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, se declara extrem de optimist cu privire la starea culturilor din Romania, spunand ca nu sunt diferente mari intre terenurile agricole lucrate la noi si cele din strainatate. Seful MADR a tinut de asemenea sa precizeze ca nu este de acord cu cei care spun ca la ora actuala exista „un dezastru in agricultura”.

„E un an exceptional. Apar tot felul de expresii precum dezastrul din agricultura. Nu e niciun dezastru in agricultura. Daca ati mers cu avionul sau cu masina, ati vazu probabil ca avem niste culturi care arata mai bine ca niciodata, cel putin pana acum. Exista niste subventii importante care au condus la ceea ce vedem astazi pe teren. Daca zburati intre Bucuresti si bruxelles si invers veti vedea ca nu sunt diferente mari privind modul in care arata agricultura la noi si in celelalte state membre. Acest lucru bineinteles nu i se datoreaza lui Irimescu sau altui ministru. Pur si simplu, agricultura din Romania a evoluat extraordinar. Ce se poate reclama, intr-adevar, e vorba de aceasta intarziere a subventiilor”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Fermierii romani au inceput sa se pregatesc pentru recoltare, deoarece in mai putin de doua saptamani vor strage de pe camp primele cantitati de orz. Daca la inceputul primaverii, starea de vegetatie a plantelor avea un avans de circa 2 saptamani, temperaturile scazute din aprilie au readus culturile la calendarul obisnuit.

„Suntem in grafic in ceea ce inseamna starea de vegetatie a culturilor. Daca ne-am bucurat de o primavara mai timpurie si am crezut ca avem un avans de 2 saptamani de vegetatie, temperaturile din ultima vreme, din luna aprilie si inceputul lui mai in mod special, care au fost mai scazute decat in mod normal, practic ne-a luat acel avans, l-a anulat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, fermierul bacauan Laurentiu Baciu.

Liderul LAPAR a mai precizat ca recoltarea va incepe in acest an, la rapita si orz, in jurul datei de 15 iunie. In ceea ce priveste graul, acesta ar urma sa fie recoltat in jurul datei de 1 iulie in sudul tarii, si dupa circa o saptamana, in restul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE