Crescatorii romani de suine vor beneficia in perioada urmatoare de un ajutor in valoare de 2,3 milioane de euro din sprijinul european de 11,1 milioane de euro acordat Romaniei de Comisia Europeana, potrivit MADR.

Legea care stabileste acest ajutor se afla pe circuitul de avizare interministeriala, iar in cel mai scurt timp va ajunge pe masa Guvernului pentru aprobare, potrivit Agerpres.

Mai mult decat atat, Ministerul Agriculturii a precizat ca in acest moment se cauta solutii si pentru acordarea unui ajutor de minimis in acest sector. Seful MADR a afirmat ca este cunoscuta situatia dificila cu care se confrunta crescatorii de porci, anuntand sprijinul pe care acestia il vor putea primi, respectiv cei 2,3 milioane de euro, dar si faptul ca „se cauta solutii la nivelul MADR, de exemplu acordarea unui sprijin de minimis”.

„In contextul in care criza sectorului carnii de porc se manifesta la nivelul UE, ministrul Achim Irimescu i-a asigurat ca au tot sprijinul din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania si reprezentantii sectorului impreuna cu expertii tehnici vor avea in perioada urmatoare consultari cu Ministerul Finantelor pentru a vedea care ar fi posibilitatile de identificare a altor cai pentru sustinerea sectorului”, se precizeaza in comunicatul MADR.

Asociatiile fermierilor din acest sector avertizau la finele lunii ianuarie ca pretul de vanzare al porcului in viu a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, fiind de aproape doua ori mai mic decat pretul de productie al unui kilogram de carne de porc, in timp ce pretul la raft a ramas neschimbat.

„Pretul de vanzare la poarta fermei a atins pragul de 3,5 lei/kg (27 ianuarie n.r.) , in timp ce pretul de productie al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6 lei/kilogram. Este cel mai mic pret de vanzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, in timp ce pretul la raft al carnii de porc a ramas neschimbat. Daca facem comparatie cu Franta, pretul unui kilogram de carne de porc astazi la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6 lei. In plus, Franta poate vinde porc viu catre alte state membre, pe cand Romania nu are acest drept”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOPR).

Potrivit sursei citate, vanzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problema mai ales in contextul ultimelor 60 de zile, cand piata a fost efectiv invadata de carne provenita din Polonia, Ungaria si Germania.

Share on Facebook