Noua Lege a viei si vinului, promulgata recent de presedintele Romaniei, interzice adaosul de apa la producerea mustului, vinului si a produselor vinicole. Noul document legislativ stabileste cadrul juridic general de functionare a filierei vitivinicole în ceea ce priveste producerea, atestarea orginii, comercializarea si controlul produselor.

Obiectivul principal al sectorului vitivinicol este cresterea competivitatii producatorilor de vin. Pentru acest lucru, vor fi realizate urmatoarele actiuni: exploatarea plantatiilor viticole în bune conditii agricole si de mediu; promovarea produselor vitivinicole si protectia denumirilor de origine controlata, a indicatiilor geografice si a mentiunilor traditionale; stabilirea reglementarilor care sa permita echilibrarea cererii/ofertei si adaptarea productiei la cerintele pietei; protejarea intereselor producatorilor si stimularea asociatiilor profesionale/organizatiilor de producatori recunoscute cu scop lucrativ pentru a putea beneficia de investitii.

De asemenea, Legea 191/2014 interzice in mod expres adaosul de apa la producerea mustului, vinului si a produselor vinicole. Totodata, este interzisa si producerea musturilor si a vinurilor din alte materii prime decat strugurii pentru vin sau modificarea compozitiei acestora prin adaosul altor substante decat cele prevazute de lege.

Mai mult decat atat, noua lege interzice folosirea de substante aromatizante sau de extracte la producerea vinurilor, exceptie facand aromatizarea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar. Nu sunt permise substantele aromatizante de orice natura, a îndulcitorilor sintetici si colorantilor la obtinerea vinurilor.

Noul act normativ mai prevede ca producerea, expunerea si/sau vanzarea produselor vinicole falsificate sunt pedepsite cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda penala si interzicerea unor drepturi.

De asemenea, pentru fapte de falsificare a vinurilor pentru care exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila se aplica masura suspendarii autorizatiei de antrepozit fiscal pe o perioada de trei ani.

Share on Facebook