Emil Dumitru, Pro Agro: Romania are cel mai favorabil areal pentru soia modificata genetic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania ar trebui sa cultive soia modificata genetic, deoarece beneficiaza de conditii foarte bune pentru acest tip de cultura, este de parere Emil Dumitru, presedintele Federatiei nationale Pro Agro.

„Anul acesta este un dezastru la soia conventionala. Productia este una foarte slaba, sub asteptari, din cauza secetei. Sunt un sustinator pentru cultivarea de soia modificata genetic, in conditiile in care 85% din importurile de soia modificata genetic din Europa provin din tari terte ale UE. Romania este cu arealul cel mai favorabil pentru cultivare. De ce sa nu o cultivam, daca tot o utilizam in furajarea animalelor?”, a declarat Emil Dumitru, presedintele Federatiei nationale Pro Agro, in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness in 2006”, organizata de Business Mark.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat in urma cu circa o luna ca toti fermierii romani isi doresc sa cultive soia modificata genetic, precizand totodata ca acest tip de culturi trebuie aprobate mai intai de organismele europene si internationale.

Daniel Constantin a venit cu precizari pe acest subiect in conditiile in care Romania putea sa comunice Comisiei Europene, pana pe data de 2 octombrie, daca intentioneaza sa interzica in viitor cultivarea organismelor modificate genetic.

Suprafata cultivata cu soia a crescut anul acesta cu circa 15.000 de hectare fata de nivelul inregistrat anul trecut, atunci cand in tara noastra existau aproape 75.000 de hectare cu soia.

Romania importa soia, inclusiv cea modificata genetic, din Brazilia sau Argentina, in valoare de peste 200 de milioane de euro anual.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE