Sorin Minea, Romalimenta:„Este o greşeală să reduci TVA la fructe şi legume, înainte de a o reduce la carne”

Facebook
Twitter

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat că Executivul ar trebui să aibă în vedere întâi reducerea TVA la carne și abia apoi la fructe și legume.

Declarația lui Sorin Minea, care deține și compania Angst, vine la scurt timp după ce premierul Victor Ponta a afirmat, la postul național de televiziune, că, înainte de a reduce TVA la carne, ar trebui scăzută taxa pe valoarea adăugată la fructe și legume, sector în care evaziunea este foarte ridicată.

„La ora actuală, am intrat într-o discuţie sterilă cu statul pe tema reducerii TVA. Din punctul meu de vedere, este o greşeală să reduci TVA la fructe şi legume, înainte de a o reduce la carne. Din punctul meu de vedere, cel mai corect este ca reducerea să se facă la tot sectorul alimentar, pentru că dacă nu vom vorbi, luni întregi vom face experimente şi există o regulă: totdeauna când închizi un punct din care se scot banii, se deschid altele. Dacă vrei să închizi toate punctele, deschizi tot. Deci, un TVA pe industria alimentară se face pe tot. S-a făcut o reducere pe pâine, care aduce foarte mulţi bani, dar nu-mi pot permite spun că aia e mai importantă decât cealaltă. Decizia de reducere a TVA este una politică. Noi, industria, facem, nu luăm decizii”, a spus Sorin Minea, citat de Agerpres.

Producătorii din industria cărnii au prezentat recent o serie de date care arată că statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne şi produse din carne, iar România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca având un nivel mai mare al TVA, respectiv de 25%. Franţa, Croaţia, Polonia Cipru au TVA de 5% la alimente, iar Marea Britanie, Irlanda şi Malta 0%, restul ţărilor înregistrând un nivel între 6% şi 21%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE