Supermarketurile care au un profit de peste 3 milioane de euro ar putea fi impozitate suplimentar, potrivit unei initiative legislative depuse recent la Senat, informeaza Mediafax.

Contribuabilii care desfasoara activitati economice de natura supermarketurilor sunt obligati, pe langa plata impozitului de 16%, si la plata unei cote de impozit suplimentar in functie de valoarea venitului anual, astfel: 0,5% pentru suma ce depaseste 3 milioane de euro pe an, 1,2% pentru suma ce depaseste 50 de milioane de euro pe an, se arata in textul initiativei, potrivit sursei citate.

„In timp ce o multime de comercianti mici au pus lacatul pe usa din cauza scaderii dramatice a vanzarilor, afacerile lanturilor de retail din Romania merg ca pe roti. Dupa inghesuiala de la casele de marcat se vede ca au succes. Romanii muncesc din greu in strainatate, trimit bani in tara, iar patronii acestor mega magazine din afara isi vand marfurile in Romania si isi duc profitul in tarile lor, platind taxe si impozite la fel ca micii comercianti din tara noastra. Suplimentar, ei percep de la furnizorii autohtoni o serie de taxe si comisioane pentru a primi, depozita si desface marfa”, argumenteaza parlamentarii.

Ei propun si o intrebuintare pentru banii colectati, propunere care figureaza insa doar in expunerea de motive, nu si in textul legii.

„Cu banii colectati din aceasta suprataxa statul prin intermediul Ministerului Economiei demareaza programe care sa asigure cresterea ponderii micilor comercianti in vanzari cu amanuntul, punand astfel presiune pe preturile fixate de supermarketuri”, spun semnatarii, conform sursei citate.

Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbatere la Senat, ca prima Camera legislativa sesizata.