Sorin Minea, Romalimenta: Criza reciclarii ambalajelor se agraveaza

Facebook
Twitter

Urmare a repetatelor semnale de alarma trase de multiple sectoare economice afectate, Guvernul a emis doua ordonante de urgenta care au modificat cadrul legislativ din domeniu, pentru definirea responsabilitatilor actorilor din lantul reciclarii, noteaza Romalimenta in cadrul unui comunicat de presa.

Totusi, miezul problemei persista: colectarea selectiva la populatie este exceptia si nu regula, astfel ca majoritatea deseurilor de ambalaje ajunge la groapa de gunoi, iar asa zisii poluatori (operatorii economici care pun pe piata bunuri ambalate, intre care si cei din industria alimentara) sunt in imposibilitate de a-si realiza tinta de reciclare, urmand a plati si in 2016 o contributie de 2 lei/kg de ambalaj nereciclat.

Este absurd ca agentii economici romani sa fie din nou supusi acestei penalizari, in conditiile in care ea este de 10 ori mai mare decat media europeana, recte cea mai mare din Europa.

In toata aceasta perioada, Federatia Romalimenta a cerut discutii serioase cu autoritatile de mediu, in primul rand cu ministerul, pentru a identifica impreuna caile de deblocare a situatiei si de realizare a tintelor de tara, pe de o parte, si de aducere a «contributiei» la un nivel realist si suportabil, cu atat mai mult cu cat cei 2 lei intra in costul de productie al alimentelor de baza.

Fata de refuzul de facto al unui dialog real si mimarea acestuia prin consultari a caror finalitate e strict academica, Romalimenta a atacat in justitie modul de calcul al contributiei si, in acelasi timp, a fost unul din initiatorii unui proiect de lege care sa statueze reducerea contributiei si relatii clare pe lantul reciclarii deseurilor de ambalaje.

In concluzie, functionarea sistemului reciclarii ambalajelor se afla in acelasi punct mort, proband ca autoritatile de mediu nu numai ca nu sunt alarmate de situatie, ci sunt chiar multumite de incasarile uriase la Fondul de mediu, pe care le evaluam la un sfert miliard euro, bani care se vor regasi in scumpirea alimentelor si vor genera numeroase falimente in randul operatorilor alimentari mici si mijlocii.

Facem apel la Senatul Romaniei sa aprobe in procedura de urgenta proiectul de modificare a Legii 249/2015, astfel incat pana la sfarsitul anului sa reusim publicarea sa in Monitorul oficial, consemnand aducerea contributiei in limitele bunului simt si al suportabilitatii, atat de catre economie, cat si de catre populatie.

Romalimenta ramane in continuare deschisa la dialog pentru gasirea unei solutii de deblocare si elaborarea unui cadru legislativ eficient si coerent.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE