Stelian Fuia, condamnat la 4 ani de inchisoare. Reactia fostului ministru: „Sunt nevinovat”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fostul ministrul al Agriculturii, Stelian Fuia, a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucuresti, la patru ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in cazul vanzarii unor imobile ale Statiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, informeaza Mediafax.

Prejudiciul in acest caz este de peste 1,6 milioane de lei, conform sursei citate.

„Asteptam sa vedem motivarea. Vom ataca decizia Curtii de Apel. Nu comentez mai mult deocamdata asupra deciziilor instantei. Ma consider nevinovat”, a declarat Stelian Fuia.
Instanta a mai dispus ca lui Fuia sa ii fie interzise mai multe drepturi civile, pe o perioada de patru ani dupa executarea pedepsei.

Decizia in cazul lui Fuia nu este definitiva si poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precizeaza Mediafax.

Dosarul a fost trimis instantei in mai 2014, fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia fiind acuzat de abuz in serviciu in cazul vanzarii unor imobile apartinand Statiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prin care ar fi fost favorizata firma cumnatului sau, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de lei.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Stelian Fuia, in calitate de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea, functie pe care a detinut-o din 1 martie 2005 pana in 15 decembrie 2007, “cu stiinta si in intelegere cu inculpatii State Daniel, Paraschivoiu Dragos Alin si Oprisan Constantin, a omis indeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta ca proprietar al unor bunuri era statul roman, in cadrul unei proceduri de executare silita derulata in perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegala, prin procedura de licitatie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului”.

Procurorii au precizat ca Stelian Fuia, desi stia ca impotriva Statiunii de Cercetare Fundulea s-a declansat, ca urmare a unei sentinte civile, o procedura de executare silita a unor bunuri pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a facut contestatie la executare, conform Codului de procedura civila, si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului.

In urma licitatiei organizate de Constantin Oprisan la 19 decembrie 2005, firma Procera Agrochemicals Romania, reprezentata de Daniel State, a obtinut foloase necuvenite de 174.631 de lei, iar Dragos Alin Paraschivoiu a fost improprietarit fraudulos. Prejudiciul adus statului si nerecuperat este de 1.611.522 lei (echivalentul a peste 358.000 de euro), sustin procurorii.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE