Claudiu Franc, FCBR: Foarte putine firme proceseaza lapte romanesc pentru programul „Cornul si laptele”. In prezent, laptele dat copiilor provine majoritar din UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, este de parere ca tot mai multe firme romanesti ar trebui sa fie stimulate sa proceseze si sa distribuie lapte romanesc in cadrul programului „Cornul si laptele”, in conditiile in care acum copiii consuma preponderent lapte provenit din statele Uniunii Europene. O asemenea masura ar ajuta la cresterea consumului si implicit ar majora pretul laptelui, considera Claudiu Franc.

„In cadrul Consiliului de ministri ai Agriculturii din aceasta saptamana s-a discutat si despre largirea plajei de aplicare a programului Laptele si cornul. Nu doar pentru clasele I-IV, ci chiar si pentru I-VIII, precum si pentru alte categorii sociale defavorizate. Este un lucru care ar reprezenta pentru noi foarte mult, deoarece am creste consumul. De asemenea, cu o cerere mai mare ar putea creste si pretul laptelui”, a declarat, Claudiu Franc, pentru StiriAgricole.ro.

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania atrage atentia ca in prezent foarte putin lapte romanesc este distribuit copiilor de la noi, majoritatea produselor lactate provenind din Uniunea Europeana.

„Foarte mult din laptele care se distribuie in scolile romanesti este din tari ale Uniunii Europene si nu din lapte romanesc. Prea putine firme care proceseaza in totalitate lapte romanesc sunt incluse in acest program Laptele si cornul. Trebuie sa vedem cum, prin legislatie, sa stimulam si sa facilitam accesul firmelor romanesti la acest program. Trebuie ca un procent cat mai mare din lapte sa provina obligatoriu din cel produs in Romania. Este o sansa pe care o avem la dispozitie, prin care putem incuraja consumul”, a mai spus, pentru StiriAgricole.ro, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

De asemenea, Claudiu Franc atrage atentia ca inca o modalitate prin care pot fi ajutati producatorii din sectorul laptelui este si stocarea privata. Din acest punct de vedere, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania avertizeaza ca pana in prezent niciun litru de lapte din Romania nu a intrat in acest program.

„Stocarea privata de lapte la nivelul UE a functionat cu succes in mai multi. Din pacate, niciun litru de lapte din Romania nu a intrat in acest program. Noi am cerut Ministerului Agriculturii sa vedem cum putem obtine de la Comisia Europena ca pentru fiecare stat membru sa fie alocata o cota financiara pentru stocare privata”, mai precizeaza Claudiu Franc.

Totodata, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania si-a aratat nedumerirea cu privire la modul in care va fi distribuit ajutorul de 500 de milioane de euro, acordat recent de care Bruxelles pentru sprijinirea sectorului de lapte si carne.

„Orice forma de sprijin acordat de UE se bazeaza pe cifre. Noi, neavand cifre, avem o mare problema. O data cu eliminarea cotelor, Directia de cota din cadrul APIA s-a desfiintat. Monitorizarea pietii laptelui s-a trecut in subordinea Ministerului, insa la ora actuala nu exista infrastructura necesara acestei monitorizari. Suntem intr-o situatie neclara, pentru ca nu putem sa dam cifre reale. Batalia va fi foarte mare”, a mai spus Claudiu Franc.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat recent ca productia de lapte de consum a scazut cu 13,4% in iulie anul acesta fata de iulie 2014, respectiv cu 2.588 de tone, iar fata de iunie anul curent scaderea a fost de 10,5%, adica 1.954 tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE