Claudiu Franc, FCBR: Nu suntem obligati sa ramanem in Romania, daca actualele Registre Genealogice nu vor fi deschise pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cazul in care cei care detin actualele Registre Genealogice nu vor dori sa realizeze o adunare generala cu toti fermierii, pentru a stabili o structura de conducere si un regulament, atunci diferite asociatii de crestere a animalelor ar putea sa isi deschida noi Registre Genealogice sau chiar sa-si inscrie animalele intr-un Registru european, nefiind pana la urma obligati sa ramana in Romania, este de parere Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

„Eu nu contest ca nu se lucreaza la Registru, nu contest legislatia, insa vreau ca cei care detin actualul Registru Genealogic sa organizeze o adunare generala cu toti fermierii care au animale in acel registru si sa stabileasca regulile jocului. Nimic mai mult. Daca nu se doreste asa, exista multe alte posibilitati: deschiderea altor registre, avem posibilitatea sa ne inscriem cu toate animalele de la membrii nostri intr-un registru european, nu suntem obligati sa ramanem cu ele in Romania”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

In ultima saptamana, crescatorii de ovine par sa fie dezbinati de Registrul Genealogic al rasei Turcana, mai ales dupa ce Dumitru Andresoi, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Dacia din Hunedoara, a obtinut, in urma cu doua luni, acreditarea din partea Agentiei Nationala de Zootehnie (ANZ) pentru Registrul Genealogic al rasei Turcana. Pana acum, monopolul era detinut de Asociatia Pastorul din Arad, al carui presedinte este Nicolae Cioranu. Recent, la Congresul International al rasei Baltata tip Simmental, Nicolae Cioranu, presedintele Asociatiei Pastorul din Arad si presedintele Federatiei Romovis declara: „M-am simtit impuscat in aripa cand am auzit ca s-a dat acreditare pentru inca un Registru Genealogic. Cum sa fie doua Registre in Romania pe aceeasi rasa de ovine”.

„Eu nu vreau sa desfiintez pe nimeni, insa toata chestiunea trebuie sa fie democratica. La fel cum este in toata lumea, Registrul Genealogic trebuie sa fie al fermierului. Ei stabilesc structuri de conducere, regulamentele, statutul asociatiei. Nimeni nu poate interveni in aceste activitati, ci numai fermierul. El plateste si sunt animalele lui, de aceea el trebuie sa stabileasca tot ce se intampla cu acest registru”, a mai precizat Claudiu Franc, adaugand ca pentru Baltata Romaneasca, in Germania, exista 8 Registre Genealogice.

Intrebat daca actuala situatie ii poate incurca pe fermieri in a accesa fonduri europene sau in a beneficia de sprijinul cuplat, Claudiu Franc afirma ca „sigur ca sunt anumite conditionari in actele normative privind acordarea platilor, insa acestea nu au nimic cu registrul”.

Registrul Genealogic ramane o miza importanta pentru cei care intentioneaza sa beneficieze de sprijinul cuplat. Pentru a incasa subventii din partea Comisiei Europene, fermierii trebuie sa faca dovada ca au animalele inscrise in Registrul Genealogic al rasei.

De asemenea, in opinia presedintelui Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Ministerul Agriculturii nu poate interveni prea mult in actuala situatie creata, ci doar, cel mult, sa verifice respectarea regulilor.

„Ministerul are o singura treaba. Sa vada ca toate Registrele Genealogice, indiferent de rasa, respecta regulile stabilite de proprietarii registrului. Singur ca sunt cateva chestiuni legale care trebuie sa se urmareasca, pentru ca pana la urma se platesc niste bani publici pentru aceste servicii”, a mai precizat Claudiu Franc.

Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania are in prezent peste 80.000 de mebri care detin circa 640.000 de capete. Din acestea, circa 220.000 de animale sunt inregistrate ca fiind Baltata Romaneasca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE