Fermierii care isi cedeaza exploatatia agricola pot primi 1.500 euro/an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si AFIR au lansat de curand prima sesiune de depunere a proiectelor pentru submasura (sM) 6.5 „Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cei care pot beneficia de aceasta submasura sunt fermierii care au aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I, implementata prin APIA, si care doresc sa cedeze exploatatia agricola prin contract de arenda pe minim 20 de ani sau prin contract de vanzare – cumparare. Acestia sunt eligibili pentru a incasa o prima de pana la 1.500 euro/an, care va fi platita pana in decembrie 2020.

Pentru a beneficia de acest sprijin, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii.

In primul rand, este necesar ca fermierul sa fi aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I.

Solicitantii care nu au primit sprijin de la APIA in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri nu pot accesa submasura 6.5.

Fermierii care au fost exclusi de la plata in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I in anul precedent celui in care a transferat exploatatia nu sunt eligibili in cadrul acestei submasuri.

De exemplu, fermierii care s-au retras din Schema simplificata pentru micii fermieri sau nu au primit plati in cadrul acestei scheme in anul 2015, nu mai au posibilitatea de a accesa Submasura 6.5 in anul 2016, deoarece acestia au obligatia de a ramane in Schema simplificata pentru micii fermieri cel putin 1 an.

O alta conditie obligatorie este ca fermierul sa prezente documente prin care sa dovedeasca dreptul de proprietate

Fermierul trebuie sa detina in proprietate cel putin terenurile sau terenurile si animalele care au facut obiectul sprijinului in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I.

Fermierul trebuie sa transfere definitiv catre alt fermier intreaga exploatatie a drepturile de plata corespunzatoare.

Transferul definitiv al exploatatiei se va face integral catre UN SINGUR FERMIER, care trebuie sa fie inregistrat la APIA.

Cererea pentru transfer de exploatatie trebuie sa fie inregistrata la APIA.

Transferul definitiv al terenului se poate face prin urmatoarele contracte acceptate:

  • Contract de vanzare-cumparare si/sau
  • Act de donatie si/sau
  • Contract de arenda incheiat pe o perioada de minim 20 de ani, incepand cu anul depunerii cererii de finantare.

Scorarea unei cereri de finantare eligibile se realizeaza in baza urmatoarelor principii de selectie:

  • principiul dimensiunii fermei transferate, prin prioritizarea celor mai mari exploatatii (maxim 30 puncte);
  • principiul comasarii exploatatiilor (maxim 60 de puncte);
  • principiul potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate (maxim 5 puncte);
  • principiul dreptului real de proprietate (maxim 5 puncte).

Sprijinul public nerambursabil se acorda anual, incepand cu data transferului si pana la data de 31.12.2020 si reprezinta 120% din suma anuala calculata a sprijinului pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (maximum 1.500 euro/ an, reprezentand 120% din suma maxima anuala calculata a sprijinului pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE