Președintele Asociației Fermierilor din România, Ștefan Poenaru, implicarea statului pe piața terenurilor agricole, prin Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, ascunde, de fapt, dorința de a controla această piață.
Agenția care administrează domeniile statului – ADS a făcut obiectul a numeroase investigații ale procurorilor anticorupție. De aceea, noua autoritate, care va fi un soi de big brother al pieței funciare, ca urmare a faptului că va avea drept de preemțiune la cumpărare, va analiza dacă potențialii cumpărători au dreptul, conform noii legi, să cumpere, riscă să se transforme într-un nou mosor al corupției, dacă oamenii care vor lucra acolo nu vor lucra în litera și spiritul legii.
În plus, mai spune Poenaru, avem deja legi care reglementează vânzarea terenurilor agricole între persoane fizice, dar nu sunt aplicate.
„Avem o legislație, terenurile circulă, arendașul și vecinii au deja drept de preemțiune. Că autoritățile în colaborare cu notarii nu se ocupă cu respectarea legii, aceasta este o problemă pe care statul trebuie să o rezolve. Legea e scoasă în pripă și nu satisface nevoile pieței. Arendașii locali trebuiau protejați de străini în urmă cu mulți ani, dar acest lucru trebuia făcut de Parlament, ca să dăm, ca țară, o șansă celor de la țară”, ne-a explicat președintele Asociației Fermierilor.
Mai mult decât atât, dacă cei care trebuie să se ocupe de aplicarea legii, nu o vor face, atunci se dă startul la tertipuri.
„Se va eluda legea, după modele care funcționează și azi: se înființează o societate, care are teren în proprietate. Apoi, se desființează societatea și terenul trece în proprietatea unei persoane, care îl moștenește de la firmă”, arată Ștefan Poenaru, referindu-se la prevederea conform căreia o persoană fizică nu va mai putea deține mai mult de 100 de hectare de teren, după intrarea în vigoarea a legii, dacă va fi promulgat în forma actuală.
Consultă Proiectul de lege privind vanzarea terenurilor agricole.