Agrostar se va adresa Curtii Constitutionale impotriva HG prin care se dau bani publici pentru reprezentarea fermierilor la Bruxelles

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Federatia Agrostar anunta in cadrul unui comunicat ca analizeaza posibilitatea atacarii la Curtea Constitutionala a Hotararii de Guvern prin care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vrea sa finanteze de la bugetul de stat cotizatiile pentru reprezentarea unor organizatii profesionale la UE, daca actul normativ va fi aprobat de Guvern.

„Cerem Guvernului ca, in cazul acest proiect elaborat de Ministerul Agriculturii ajunge pe ordinea de zi, sa nu il aprobe. Federatia AGROSTAR considera ca este rusinos sa dai bani de la bugetul de stat unor entitati private si pentru fermierii afectati de seceta sa spui ca nu ai bani. Finantarea acestor organizatii de catre Guvern, prin Ministerul Agriculturii, pune sub semnul intrebarii si independenta lor. Daca in actul normative scrie ca e vorba de 15 organizatii, Ministerul Agriculturii sa publice numele lor, ca inseamna ca le stie, sa vada si opinia publica cine sunt membrii acestora si cat de justificat este ca organizatiile respective sa primesca bani de la bugetul de stat”, a declarat Horatiu Raicu, secretarul general al Agrostar.

Conform federatiei Agrostar, organizatiile profesionale/interprofesionale, care au drept scop reprezentarea intereselor membrilor sai, trebuie sa aiba capacitatea sa isi plateasca cotizatiile la structurile europene la care sunt afiliate din cotizatiile membrilor, si nu din bani publici. Daca nu sunt capabile sa faca acest lucru, inseamna ca ori nu au membri, ori membrii pe care ii au nu isi platesc cotizatia considerand ca organizatia nu le reprezinta interesele.

Organizatiile profesionale/interprofesionale la care face referire actul normative sunt organizatii constituite in baza unei OG din anul 2000 (OG 26/2000) care prevede ca acestea pot obtine bani de la bugetul de stat, doar daca sunt de utilitate publica, iar organizatiile care ar urma sa beneficieze de bani de la buget, prin aceasta HG, nu sunt de utilitate publica.

De asemenea, Agrostar informeaza ca a inaintat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o adresa prin care ii solicita renuntarea la acest act normativ si ne vom adresa si organizatiilor europene la care suntem afiliati si unde platim cotizatie, din fonduri proprii, de 20 de ani.

O suma de 3 milioane de lei ar putea sa fie alocata anual de Guvern pentru reprezentarea fermierilor romani la Bruxelles, se arata intr-un act normativ aflat in prezent in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cele mai mari organizatii de fermieri care ar putea sa reprezinte interesele agricultorilor romani la Bruxelles sunt Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si Pro Agro.

Conform documentului, Guvernul va aloca anual un buget de 3.150.000 de lei, prin intermediul caruia se vor acoperi integral cotizatiile si serviciile lingvistice ale organizatiilor de fermieri care participa la dialogul social de la Bruxelles. Plafonul in limita caruia se vor deconta serviciile lingvistice pentru organizatiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si agroalimentar va fi de 30% din valoarea cotizatiilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE