Institutul National de Cercetare pentru Imbunatatiri Funciare (ISPIF) ar putea trece in subordinea MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Imbunatatiri Funciare (ISPIF) ar urma sa treaca in subordinea Ministerului Agriculturii, urmand sa aiba ca atributii principale dezvoltarea unor sisteme antigravitationale de irigat, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Pe viitor ar trebui sa ne gandim la niste sisteme antigravitationale de irigat. Pregatim o Ordonanta prin care Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Imbunatatiri Funciare (ISPIF) sa treca in subordinarea ministerului, acesta urmand sa aiba ca tema principala proiectarea de noi sisteme de irigat cu costuri mult mai reduse, care sa foloseasca apa in sistem gravitational”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat ca ia in calcul posibilitatea dezvoltarii unor proiecte prin care barajele de colectare sa fie folosite la irigatii. „Avem aceste baraje pe care le folosim doar pe zona de producere a energiei. Pentru irigatii nu le-am folosit niciodata, dar cred ca s-ar putea face si acest lucru. Ne gandim la un proiect in acest sens”, a mai precizat Daniel Constantin.

Seful MADR a precizat totodata ca poarta discutii cu reprezentantii Apelor Romane pentru a putea utiliza, macar in anumite zone agricole, apa freatica de la peste 40 m adancime. Apele Romane spun ca se poate folosi apa pana la o anumita adancime, pana se ajunge la rezerva strategica, la circa 40 m. „Discutam cu Apele Romane daca putem merge putin mai jos, macar in zonele in care nu avem alta alternativa pentru irigatii”, a mai spus Daniel Constantin.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE