ANSVSA: Patrunderea pestei porcine africane in Romania e iminenta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pesta porcina africana este o boala a suinelor domestice si salbatice care, la patrunderea intr-un teritoriu, produce mari pagube socio-economice statului infectat, informeaza un comunicat ANSVSA. Autoritatea precizeaza de asemenea ca patrunderea acestei boli in Romania este iminenta.

De la apropierea virusului PPA de granitele nationale, prin notificarea focarelor din Ucraina de la Odessa si Nicolayv, in 28 octombrie 2015, autoritatile veterinare din Romania sunt intr-o permanenta alerta si incearca sa capaciteze, pentru conlucrarea in domeniul activitatilor preventive, toti factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a tine virusul la distanta de granitele nationale.

Din experienta statelor membre deja infectate, a rezultat faptul ca, fara colaborare si conlucrare eficiente, aplicarea masurilor de control al bolii nu este posibila, iar propagarea acesteia in teritoriile libere de boala este grabita, scapand repede de sub control.

Aceeasi colaborare este necesara si cu fermierii, patronatele carnii de porc, asociatiile profesionale veterinare, pentru a putea depista virusul inca de la patrunderea lui pe teritoriul national.

Pentru imbunatatirea continua a strategiei de proxilaxie si control a PPA, ANSVSA este in contact permanent cu toti cei mentionati, dar si cu specialisti si institutii europene si internationale cu expertiza in domeniu.

La sfarsitul anului trecut, ANSVSA a solicitat Comisiei Europene o misiune de evaluare a corectitudinii masurilor intreprinse, misiune care s-a desfasurat in perioada 18-22 ianuarie 2016.

Concluziile expertilor comunitari semnaleaza ca puncte slabe ale strategiei neindeplinirea tintelor de supraveghere in laborator a bolii si managementul vanatului si vanatorilor. Pentru a remedia aceste aspecte, este necesar ca ANSVSA sa fie sprijinita si sa conlucreze cu toate institutiile statului care au responsabilitati in controlul bolilor.
Tot misiunea expertilor Comisiei Europene a semnalat necesitatea reactualizarii analizei de risc pentru PPA. Noua analiza de risc este postata in prezent la adresa de web http://www.ansvsa.ro/?pag=756.

De asemenea, a fost sugerata necesitatea re-actualizarii planului de contingenta pentru pesta porcina africana. ANSVSA a reactualizat planul de contingenta, conform recomandarilor, iar forma actuala a fost postata la adresa de web http://www.ansvsa.ro/?pag=831.

Concluziile misiunii expertilor Comisiei Europene au fost transmise DSVSA judetene printr-o nota de serviciu, in care au fost indicate masurile corective si profilactice, care trebuie implementate la nivel teritorial.

ANSVSA a informat in mod repetat publicul, fermierii, vanatorii si gestionarii fondurilor de vanatoare asupra faptului ca pesta porcina africana nu este transmisibila la om, dar ca este foarte importanta prin aceea ca majoritatea suinelor domestice si salbatice infectate mor in urma contactarii virusului.

De aceea, moartea sau semne de boala la suinele din exploatatii ca: lipsa poftei de mancare, febra, invinetirea picioarelor, urechilor, a abdomenului trebuie anuntate imediat medicului veterinar

Pentru aceasta boala nu exista vaccin, din cauza rezistentei deosebite a virusului in mediu, singura metoda de protejare a sanatatii animalelor este respectarea conditiilor de biosecuritate.

In exploatatiile mici, conditiile care trebuie respectate sunt cele privind evitarea contactului direct sau indirect intre animalele potential bolnave si cele sanatoase:

  • nu se va intra in adaposturile porcilor cu incaltamintea sau imbracamintea de strada,
  • nu se vor da in hrana porcilor resturi alimentare sau laturi de la carnea de porc si nu se va admite venirea in contact cu animale straine (ca in cazul montei),
  • nu se vor introduce animale nou achizitionate peste animalele deja existente in exploatatie, nu se va da drumul animalelor in liberate, la pascut.

Vanatorii si responsabilii fondurilor de vanatoare trebuie sa anunte DSVSA judetene despre orice situatie in care au depistat porci mistreti morti, ori cu comportament specific modificat si sa transmita probele pentru diagnosticul de laborator.

Patrunderea acestei boli si in Romania este o chestiune iminenta, dar virusul trebuie mentinut la distanta cat mai mult timp.

Prin importanta si implicatiile economice deosebite pe care le implica, pesta porcina africana este un pericol real si actual si constituie o permanenta preocupare, atat pentru ANSVSA, cat si pentru celelalte institutii abilitate ale statului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE