Salamul de Sibiu a obtinut de astazi, in mod oficial, protectia la nivelul Uniunii Europene

Facebook
Twitter

Salamul de Sibiu a obtinut de joi, in mod oficial, denumirea de Indicatie Geografica Protejata, la 20 de zile de la publicarea anuntului de inregistrare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

In cadrul unei postari pe Facebook, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, ii felicita pe membrii Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu pentru aceasta realizare si ii incurajeaza pe toti producatorii de produse de calitate sa le urmeze exemplul.

„Imi face o deosebita placere sa promovez producatori si produse romanesti care au atins excelenta si a caror seriozitate, respectiv calitate, au depasit granitele tarii si s-au facut remarcate pretutindeni in lume! Felicit membrii Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu care au aplicat si au obtinut la data de 19 februarie inregistrarea ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP) si-i asigur, ca si pana acum, de intregul meu sprijin. In egala masura, incurajez toti producatorii de produse de calitate sa urmeze exemplul Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu si-i asigur de totala deschidere si implicare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE in sustinerea acestora!”, a scris ministrul Agriculturii, pe pagina sa de Facebook.

Romania a reusit sa inregistreze la nivel european „Salamul de Sibiu” ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs dupa Magiunul de Prune Topoloveni in anul 2011.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta in februarie ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie 2016, in cadrul caruia „Salamul de Sibiu” (IGP) a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.

Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul „Salam de Sibiu” (IGP) dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 19 februarie 2016.

Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenita de la porci ajunsi la maturitate si din slanina tare. Amestecul este umplut in membrane naturale si/sau colagenice si supus afumarii cu lemn de esenta tare, maturarii si uscarii la rece.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE