Crescatorii romani de suine ar putea sa exporte din nou porci vii in celelalte state europene, in contextul in care tara noastra a inregistrat o evolutie favorabila in ultimii ani din punct de vedere al situatiei epidemiologice pentru bolile animalelor, informeaza Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP).

Comertul cu porci si carne de porc si produse din carne de porc provenite de la firme romanesti au fost interzise pe piata UE in 2003, sub motivul ca Romania vaccina porcii impotriva pestei porcine clasice. Patru ani mai tarziu, Comisia a decis sa extinda aceasta interdictie pentru Romania. Nu au existat cazuri de pesta porcina din anul 2007, precizeaza ACEBOP.

In urma unei intrebari adresate de Rodica Macovei (Parlamentul European), Comisarul European pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, precizeaza ca este in favoarea Romaniei in ceea ce priveste reluarea exporturilor intracomunitare de porci vii.

„Situatia si punerea in aplicare a masurilor de supraveghere si control al bolilor in Romania a inregistrat o evolutie favorabila in ultimii ani. Un rezumat al situatiei epidemiologice pentru bolile animalelor in UE pot fi gasite pe pagina de internet a Comisiei. Comisia va lua in considerare aceste date si alte constatari legate de punerea in aplicare a masurilor de catre autoritatea competenta in cadrul urmatoarei revizuiri a Deciziei UE nr. 764/2013”, a raspuns Vytenis Andriukaitis la solicitarea adresata de Rodica Macovei pe acest subiect, informeaza ACEBOP.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania atragea atentia, in februarie, ca pretul de vanzare la poarta fermei a atins, saptamana aceasta, pragul de 3,5 lei/kg, in timp ce pretul de productie al unui kilogram de carne de porc este de circa 6,0 lei/kg.

„Este cel mai mic pret de vanzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, in timp ce pretul la raft al carnii de porc a ramas neschimbat”, se noteaza in comunicatul ACEBOP.

Daca facem comparatie cu Franta, pretul unui Kg de carne de porc astazi la poarta fermierului francez este echivalentul a circa 6,0 lei. In plus, Franta poate vinde porc viu catre alte state membre, pe cand Romania nu are acest drept momentan.

Share on Facebook