Achim Irimescu: In jurul Bucurestiului, e un comert ilegal cu fructe si legume de 2 miliarde de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, la Realitatea Tv, ca i s-a spus ca, in jurul Bucurestiului, e un comert ilegal cu fructe si legume de 2 miliarde de euro.

Seful de la Agricultura a precizat ca, in calitate de secretar de stat, a propus dotarea TIR-urilor cu sisteme GPS, astfel incat sa se controleze comertul cu fructe si legume, dar i s-ar fispus ca legislatia romaneasca nu permite acest lucru.

„Le-am cerut sa modificam legislatia”, a explicat ministrul Irimescu.

Oficialul MADR a subliniat ca nu este stat european care sa aiba mai multe probleme cu evaziunea la fructe si legume comparativ cu Romania, deoarece in restul tarilor membre functioneaza foarte eficient sistemul de monitorizarea si verificare a tranzitului si comertului cu aceste produse.

„Si Vama are mecanismele ei. Daca intra camionul in tara in Giurgiu si se duce in Germania, atunci trebuie sa iasa pe la Nadlac. Daca nu iese, atunci la Vamaar trebui sa se aprinda un beculet: unde-i camionul? si sa fie sesizate celelalte autoritati”, a declarat ministrul Irimescu.

Seful MADR a subliniat ca ANSVSA nu isi face treaba si ca spera ca vaface o echipa buna, alaturi de noul presedinte al Autoritatii, Andrei Butaru, astfel incat importurile de fructe, legume sau carne sa fie mult mai bine controlate.

„Medicii veterinari mi-au spus ca trebuie sa verifice doar 10% din marfa. (…) Cand le-am zis sa repete verificarile, mi-au spus ca s-a stricat vehiculul cu care se deplasau”, a mai spus Irimescu, care a subliniat ca ANSVSA este una dintre cele mai puternice autoritati din Romania.

El a dat ca exemplu situatia creata la finele lui 2012, cand toate transporturile de fructe si legume din Turcia au fost blocate in Vama, dupa ce s-au descoperit depasiri ale nivelului permis de pesticide.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE