Una din cele mai mari livezi de gutui din Romania este detinuta de un proprietar de 70 de ani: „Daca am pamant, trebuie sa-l muncesc, sa fac ceva cu el”

Facebook
Twitter

Chiar daca are 70 de ani si este de profesie medic, Mihail Paun, originar din comuna Bucșani, judetul Giurgiu, se poate mandri ca detine in prezent una din cele mai mari livezi de gutui din Romania, infiintata pe o suprafata de 5,5 hectare. A pus la punct totul cu ajutorul specialistilor din domeniu si spera ca, in toamna, cultura de gutui ii va aduce o productie de circa 200 de tone.

„M-am decis sa infiintez o cultura de gutui, deoarece am vazut ca nu prea mai gasim gutui romanesti in piata. De fiecare data vad gutui din import, fie din Turcia sau din Spania. Am in prezent cea mai mare livada de gutui din Romania, conform informatiilor de la Directiile Agricole. Tot mai putine astfel de plantatii mai avem in tara”, spune cu regret Mihail Paun.

Proprietarul plantatiei de gutui estimeaza ca in acest an cultura de gutui ii va aduce o productie de aproape 40 de tone la hectar, avand in vedere ca are plantati 4.200 de pomi.

„Aceasta e a patra cultura de gutui pe care o am, insa este prima cu adevarat importanta. Din acest motiv am apelat si la oameni de specialitate pentru infiinatrea ei. Asteptam o productie de aproape 200 de tone. Pentru infiintare costurile m-au dus la circa 500.000 de Lei, dar cu tot ce inseamna cumparat puieti, plantare, din partea oamenilor de specialitate, facut gropi etc. Daca se va vinde un kilogram cu circa 4 lei, profitul poate fi de peste 250.000 Lei. Am avut circa 10 tone la hectar pentru celelalte productii, din anii precedenti, iar acum speram sa avem o productie de circa 40 tone la hectar. Avem 4.200 de pomi plantati in cele 5,5 hectare”, declara, pentru stiriagricole.ro, Mihail Paun.

Chiar si la varsta sa, Mihail Paun se ocupa singur de stropiri. Mai primeste ajutor si de la sotia sa. In functie de vreme, doua zile sunt dedicate acestei activitati. Irigarea livezii se realizeaza prin tehnologie de ultima generatie, fiecare pom avand 2 picuratoare. Suprafata terenului nu se ierbicideaza, iarba fiind cosita si lasata pe loc, aceasta avand rolul de ingrasamant natural si de protector impotriva razelor solare. Mihail Paun considera ca daca te ocupi des de cultura si cu responsabilitate, volumul de munca se reduce, chiar si la o suprafata atat de mare.

Din punct de vedere al soiurilor folosite, Mihail Paun a folosit pentru cultura din acest an soiul „Bereczki”,pe care il regasim si în Catalogul Oficial, publicat în anul 2012.

„Am folosit doar soiuri romanesti, preponderent Bereczki (80%) care desi nu e roamnesc, il avem certificat de peste 100 de ani. De asemenea, am si soiul „Aurii”. Dorinta mea a fost sa merg pe soiuri romanesti, deoarece acestea sunt adaptate la clima noastra. Am luat puietii de la un inginer horticol din partea Moldovei, persoana autorizata care se ocupa de crestere puietilor si de rasaduri. Acum cand te uiti, e ca o padure, mai ales ca mai au putina floare”, mai afirma Mihail Paun.

Productiile precedente a reusit sa le vanda in general procesatorilor, cat si simplilor consumatori, insa ar dori ca pe viitor sa isi deschida o fabrica proprie pentru a produce marmelada, gem sau peltea din gutui.

„Nu am accesat momentat fonduri, toata plantatia a fost pusa in regie proprie. Am in vedere sa accesez niste fonduri europene, in prima faza pentru infrastructura. Avem drum de pamant in mijlocul campului, sa il pietruim macar. Pe urma as dori sa fac o fabrica pentru a produce marmelada, gem, peltea, compot, sa procesez fructul”, ne mai povesteste Mihail Paun.

„Imi pare rau cand vad tineri care stau pe la bufet sau prin alte locuri si plang ca nu au de lucru. Eu am 70 de ani si mi-am gasit o ocupatie si la aceasta varsta, desi sunt de alta meserie. Cine vrea, isi gaseste de munca”, mai spune Mihail Paun.

Prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, proiectele care isi propun integrarea activitatilor de productie, procesare si comercializare vor primi mai multe puncte la evaluare decat cele care vizeaza doar una dintre activitati. Sub-programul pentru pomicultura are alocate fonduri de aproape 260 de milioane de euro, prima sesiune de depunere a proiectelor urmand sa fie deschisa la inceputul lunii iunie a acestui an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE