Lista completa cu serviciile agricole care beneficiaza de reducerea cotei TVA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De anul acesta, Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) va fi redusa de la 19% la 9% pentru inca 8 lucrari si servicii agricole, ajungandu-se la un total de 42 de operatiuni din agricultura ce beneficiaza de un TVA redus. Masura va intra in vigoare in urma unui ordin comun elaborat de Ministerul Finantelor si Ministerul Agriculturii, noteaza Agerpres.

Proiectul vine ca o completare la lucrarile agricole ce beneficiaza deja de TVA redus la 9%, facilitate fiscala ce a fost implementata pentru prima data la 1 august 2016. Astfel, lucrarile si serviciile nou adaugate pe lista celor cu TVA redus sunt:

– Defrisarea plantatiilor viticole si pomicole;

– Plantarea culturilor horticole;

– Instalarea sistemelor de irigare in plantatii pomicole si viticole;

– Instalarea sistemelor de sustinere, conducere si palisaj in plantatii pomicole si viticole;

– Instalarea sistemelor de protectie antigrindina si antiploaie in plantatiile viticole si pomicole;

– Determinarea calitatii genetice a animalelor;

– Lucrari specifice domeniului imbunatatirilor funciare;

– Infiintarea si mentinerea registrelor genealogice ale raselor de animale.

Principalele servicii din horticultura care beneficiaza de scutirea TVA

Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ, mai multe servicii din horticultura vor beneficia de reducerea cotei TVA. Cele mai importante sunt: discuitul, grapat, arat, fertilizat, pregatit pat germinativ cu combinator si modelat sol, tavalugit, semanat sau plantat, tratarea semintelor utilizate la infiintarea culturilor agricole cu substante de protectie a plantelor, stropit si prafuit pentru combaterea daunatorilor/bolilor.

De asemenea, recoltarea sau discolcatul culturilor, prasitul culturilor, executat sau deschis rigole in vederea modelarii solului la legume, colectarea si balotarea materialului vegetal prin presare in baloti, plantatul in bilioane la cartofi si la legume sau decoletarea la sfecla de zahar vor beneficia de aceeasi reducere TVA.

In ceea ce priveste lucrarile de intretinere, beneficiaza de reducerea TVA operatiuni ca: insirat, balotat, papusit la tutun, cosit, greblat, desfundat terenul la adancimi mari pentru a favoriza cresterea radacinilor, tocat coarde, crengi, scarificare sau afanare adanca pe solurile compacte si decolmatat sau curatat canalele de irigatii si cele de desecare.

Servicii din zootehnie ce beneficiaza de reducerea TVA

Masura de reducere a TVA se aplica si pentru anumite operatiuni din zootehnie, cum ar fi: lucrari de insilozare si depozitare a furajelor in ferme zootehnice, lucrari specifice de evacuare a dejectiilor si de asigurarea furajelor in/sau din fermele zootehnice, dezinfectia, dezinsectia si deratizarea in fermele zootehnice, tunsul oilor, sortarea marcarea si ambalarea oualor, curatatul copitelor sau ongloanelor la animale si tunsul oilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE