Bulgaria construieste un gard la granita cu Romania. Care este cauza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unei publicatii din Bulgaria, Sofia a inceput pregatirea unui teren aflat la granita cu Romania pentru construirea unui gard care sa previna intrarea mistretilor. Ziarul mai informeaza ca aceasta masura de protectie are ca scop prevenirea raspandirii de PPA pe teritoriul bulgaresc, in conditiile in care in Romania sunt inregistrate sute de focare, relateaza Agerpres.

Totusi, tara de la sud de Dunare se confrunta in prezent cu alte probleme, avand in vedere ca in urma cu cateva saptamani a fost depistat primul focar de PPR (pesta micilor rumegatoare) de pe teritoriul UE.

Totusi, proprietarii fermelor in care s-a descoperit focarul ar fi refuzat sa colaboreze cu veterinarii si au solicitat un al doilea set de analize. Dupa confirmarea virusului, toate caprele si oile din respectivele exploatatii au fost sacrificate iar proprietarii vor primi despagubiri in valoare de 190 leva pentru fiecare animal sacrificat. Peste 4.000 de animale de pe teritoriul bulgaresc au fost sacrificate pana acum.

Romania solicita sprijin financiar pentru fermierii afectati de PPA

In Romania, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat la Bruxelles sprijin financiar concret pentru fermierii romani afectati de virusul pestei porcine africane si de masurile radicale de interventie ce au trebuit luate.

Conform Ministerului Agriculturii, ministrul a solicitat sprijin pentru instituirea de masuri exceptionale care vor include compensatii pentru animalele ucise sau distruse din focare si din exploatatiile contact, pierderile suferite ca urmare a incetarii productiei de carne de porc pe o perioada determinata, produsele de origine animala distruse, pierderile fermierilor generate de scaderea preturilor pentru porcii din zonele afectate trimisi la abator. De asemenea, el a precizat ca ajutoarele vor viza si costurile operationale legate de curatire, dezinfectie, transportul si distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.

Pesta Porcina Africana nu se transmite la oameni

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE