Vesti bune pentru fermieri. S-a modificat programul de legume in scoli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ca urmare a modificarii legislatiei europene (Regulamente noi), programele anterioare de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli, respectiv de distribuire a laptelui in scoli se unifica in Programul pentru scoli, sub aceleasi reguli si principii de implementare, incepand cu anul scolar 2017-2018.

Dezbaterile pentru unificarea celor doua programe la nivel european au fost demarate in 2014.

Cele doua componente ale programului sunt:

– distributia de fructe, legume, lapte si produse lactate;

– masurile educative;

Noul program pentru scoli aduce, ca elemente de noutate:

– accent pe distribuirea produselor proaspete;

– posibilitatea transferului de fonduri intre cele doua scheme de pana la 20% o singura data pentru un an scolar;

Incadrarea cheltuielilor generate de distributie si masuri educative, pentru cele trei categorii de produse fructe – legume, lapte si produse lactate intr-un buget european mai restrans, care include distributia si masurile educative.

Finantarea programului pentru scoli este asigurata in baza Regulamentului 791/2016, fiind prevazute mai multe activitati de distributie si consum, pentru  mai multe tipuri de produse, sub titulatura Programul pentru Scoli.

Alocarea nationala pentru programul pentru scoli

Alocarea este de 3,5 ori mai mare decat alocarea europeana. Bugetul UE pentru Romania/an scolar 2017/2018:

18.098.682 euro stabilit pentru fiecare componenta a programului – schema de fructe si legume 493.478 euro si schema de lapte 12.605.204 euro;

Mentionam ca valoarea totala a programului pentru scoli al Romaniei in anul scolar 2017-2018 este de 81.975.806,7 euro incluzand si finantarea din bugetul national in valoare de 63.877.124,7 euro; Buget UE pentru Romania/an scolar 2018/2019:

17.610.684 euro stabilit pentru fiecare componenta a programului – schema de fructe si legume 6.866.848 euro si schema de lapte 10.743.836  euro;

Pentru utilizarea cat mai eficienta a bugetului european Romania a solicitat pentru anul scolar 2017-2018, transferul a 20% din fonduri – aproximativ 1.373.370 euro destinat componentei de fructe/legume catre componenta de lapte si produse lactate, tinand cont de numarul de autoritati contractante care au incheiat acorduri cadru/contracte de furnizare.

Romania solicita fondurile neutilizate de alte state

De asemenea, Romania a solicitat repartizarea suplimentara de fonduri neutilizate de alte state membre. In urma acestor demersuri pentru anul scolar 2017/2018, Romania a obtinut 12.605.204 euro pentru componenta lapte, respectiv 366.256 euro in plus fata de suma transferata de la componenta fructe – legume.

Conform recomandarilor Ministerului Sanatatii, pentru un aport de fibre alimentare, elemente minerale sau vitamine care in final inseamna un aport energetic important, produsele de panificatie – corn, baton, covrigi simpli sau biscuiti uscati – trebuie preparate din faina integrala, fara adaosuri de zahar, indulcitori sau alti aditivi alimentari, cu posibilitatea de a adauga amestecuri de seminte (floarea-soarelui, dovleac, in si/sau mac).

Portiile vor contine fructe, legume, lactate si produse de panificatie

Pentru asigurarea diversitatii distributiei produselor si pentru a evita instalarea monotoniei in consumul produselor oferite prin Programul pentru scoli al Romaniei, dar si pentru a acorda prioritate laptelui se apreciaza ca o alternare a portiilor per categorie de produs poate reprezenta o solutie. (3 zile lapte/lactate, 2 zile legume/fructe)

Distributia saptamanala va cuprinde doua portii de fructe si/sau legume, doua portii de lapte, o portie de produse lactate si cinci portii de produse de panificatie, repartizate dupa cum urmeaza: portia de fructe si/sau legume va fi insotita de covrigi simpli si/sau biscuiti uscati, iar portia de lapte si cea de produse lactate va fi insotita de corn sau baton.

Pentru a se asigura un tratament egal, in cazul acordurilor-cadru nou-incheiate de catre autoritatile contractante, se pot acorda produsele specificate pentru un numar egal de zile pe saptamana, similar cu prevederile acordurilor-cadru aflate in derulare ale altor autoritati contractante, cu incadrarea in sumele alocate in buget cu aceasta destinatie.

Prin paleta varietala a produselor asigurate prin Program se acorda  sansa unui acces la o nutritie diversificata, care asigura o crestere sanatoasa si imprima un mod de viata sanatos.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE