lemn de foc

Romsilva isi propune sa rezolve criza lemnului de foc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihailescu sustine ca institutia pe care o conduce a livrat populatiei in acest an peste 1,5 milioane metri cubi de lemn de foc, cu 50% mai mult decat anul trecut, reusind sa depasim criza lemnului de foc cu care ne-am confruntat, noteaza Agerpres.

„La sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an tara se confrunta cu criza lemnului de foc, dar am reusit sa depasim acel impediment major. Anul acesta am livrat pana la aceasta data din padurile proprietate publica a statului roman 1,5 milioane mc de lemn, cu 50% mai mult decat am livrat anul trecut, la un pret mediu de 170 lei/mc. Ca o estimare, credem ca vom atinge 1,7 milioane mc de lemn de foc livrati populatiei. Avem acest lemn deja pregatit, fasonat, in depozite la drumuri forestiere sau in cele standard, dar pe piata cererea a scazut”, a precizat Mihailescu.

Volumul de lemn de foc oferit populatiei a ajuns la 1,56 metri cubi

„Ca tendinta va putem spune ca in 2016 vindeam pe piata 840.000 metri cubi, in 2017 peste un milion de metri cubi si estimam 1,7 milioane anul acesta. Datorita modificarii codului silvic si pretul pe piata s-a temperat, s-a asezat in cu totul alta ecuatie. Iata cum, printr-un mecanism de piata, lucrurile se pot regla, cu o singura conditie, sa nu blochezi resursa prin mecanisme administrative inutile. In acest sens am declansat si o campanie de informare publica, actualizam pe site-ul nostru permanent disponibilul de lemn precum si preturile, dar anul acesta preturile nu au fost modificate si nu sunt elemente sa le modificam nici la anul. De asemenea, avem parteneriate cu unitatile administrativ teritoriale in sensul informarii, pentru ca ei tin legatura cu populatia si stiu si oamenii care au dificultati sau care nu stiu sa ajunga sa contacteze un furnizor de lemn de foc”, a adaugat seful Romsilva.

Potrivit datelor RNP- Romsilva, pretul lemnului de foc variaza in functie de sortiment, specie si conditiile de livrare, circa 70% din acest volum fiind disponibil in depozitele temporare amenajate la drumurile auto.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE