Aproape jumatate din terenul arabil romanesc, detinut de straini. Ce masuri iau autoritatile

Facebook
Twitter

Conform unui document eliberat de Ministerul Agriculturii, statul roman nu a cumparat niciun teren agricol din anul 2014, cu toate ca are prioritate absoluta in a intreprinde acest lucru. Pentru ca statul nu si-a exercitat dreptul de preemptiune, tot mai multi straini au profitat de ocazie si cumpara pamant romanesc la preturi modice fata de media europeana, relateaza Digi 24.

In anul 2014, cand Romania a permis persoanelor de alta nationalitate decat cea romana sa achizitioneze teren, au fost inregistrate peste 8.000 de tranzactii. Totusi, pana in 2016, numarul tranzactiilor ajunsese la 48.000, fiind inregistrate peste 140.000 de oferte de cumparare.

In prezent, Romania este tara cu cel mai ieftin teren arabil din Uniunea Europeana. In timp ce in Olanda, pretul mediu pentru un hectar de teren arabil este de aproximativ 80.000 de euro, in Romania,pretul este de doar 2.000 de euro adica de 40 de ori mai putin.

Nici Bulgaria nu isi vinde terenul atat de ieftin iar pretul unui hectar de pamant se apropie de 4.000 de euro, aproape de doua ori mai scump decat in Romania.

Romania va schimba regulile

In conditiile in  care aproape jumatate din terenul arabil romanesc este detinut de straini, autoritatile planuiesc sa schimbe modul de tranzactionare a terenului agricol si sa impuna anumite restrictii.

Astfel, autoritatile propun un termen de 15 ani in care terenurile cumparate sa nu poata fi revandute, iar atunci cand tranzactia se petrece, statul sa fie unicul potential comparator, prin Agentia Domeniilor Statului. Momentan, propunerea se afla in stadiul de proiect de lege si urmeaza a fi supusa la vot in Parlament.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE