Ministrul Agriculturii: fonduri europene pentru construirea de instalatii de irigat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre importanta construirii unui sistem de irigatii si a explicat ca merita efortul, indiferent cat este de mare, relateaza Agerpres.

”Merita in Romania sa facem efortul, indiferent cat este de mare, pentru a repune sistemul de irigatii in tara. La ora actuala avem pregatit pentru 1,2 milioane de hectare intr-un an de zile. Anul acesta va merge apa de 2.000 de km de canal, apa gratuit, ca am dat bani pentru apa gratuita, ati vazut programul de guvernare. Ce s-a zis, se respecta”, a precizat Daea, la o intalnire cu producatorii din zona Titu.

Ministrul a explicat ca actele normative necesare vor fi aprobate in cel mai scurt timp, pentru a putea implementa sistemul de irigatii si pe suprafetele de teren neintabulate. Conform declaratiilor ministrului, aceasta va fi cea mai mare investitie a tarii.

,,Ne-am dus la Uniunea Europeana si am zis stop cadru, avem 431 de milioane pentru asociatii, pentru organizatii. Le avem pentru a da drumul pe Masura 215? Da. Am facut modificarea ca sa puteti sa luati pana la 30% si instalatii. Al doilea lucru, nu vom da drumul la aceasta masura acum, la 4.3, pana nu facem modificarea in lege, unde sa ne permita sa dai si acolo unde nu e pamantul intabulat, pentru ca sunt organizatii unde oamenii vor sa irige. In doua saptamani iese legea cu modificarile respective, ca prin ordin al ministrului (…) sa dam drumul la sistem, sa fie pus in opera. Asta e cea mai mare investitie a tarii si este obiectivul de care Guvernul se ocupa, iar eu nu am astampar din acest punct de vedere”, a afirmat Daea.

Daea: pana acum s-au pus in functiune 26 de instalatii de irigare

Ministrul a mai precizat ca pana in prezent s-au pus in functiune 26 de instalatii de irigare, instalatii care nu au mai fost functionale dupa 1989.

,,Pana acum am dat drumul si dam pana in data de 30 mai la 26 de sisteme care nu au vazut apa dupa 1989. Cum? Cum putem noi. Am fost la Manoleasa la Botosani, merge. Era tot canalul una cu pamantul, 7,5 km. Cand am inceput sa sapam am dat de dale’’, povesteste ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE