Fonduri europene pentru fermierii care se organizeaza in grupuri de producatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care decid sa isi uneasca activitatea si sa se organizeze in grupuri de producatori pot accesa fonduri europene prin Submasura 9.1 ,,Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agrcol”, prin care pot incasa pana la 100.000 euro pe an.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este incurajarea infiintarii si functionarii administrative a grupurilor de producatori, recunoscute in conformitate cu prevederile legislatiei nationale.

De asemenea, investitiile colective vor viza dezvoltarea de noi metode de pastrare a productiei agroalimentare, pentru cresterea sigurantei alimentare, de produse adaptate mai bine cerintelor pietei si de metode de utilizare a deseurilor si de epurare a apei pentru protejarea mediului. Scopul principal al Grupurilor este valorificarea in comun a produselor agricole ale membrilor

Obiectivele submasurii 9.1:

– Adaptarea productiei si a produselor producatorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerintele pietei;

– Introducerea in comun a produselor pe piata, inclusiv pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros;

– Stabilirea unor norme comune privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii;

– Realizarea unor activitati care pot fi desfasurate de catre grupurile de producatori, cum ar fi dezvoltarea competentelor in materie de exploatare si de comercializare, precum si organizarea si facilitarea proceselor de inovare si pentru protejarea mediului.

Beneficiarii:

Grupurile de producatori care se incadreaza in definitia IMM-urilor si care sunt recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare, pentru urmatoarele sectoare:

– culturi de camp;

– horticultura (exceptand grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol);

– cresterea animalelor si pasarilor, mixte;

Sprijinul nerambursabil va fi de 100% dar nu va depasi anual 10% din valoarea productiei comercializate si suma de 100.000 euro/ an. Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din productia comercializata prin intermediul grupului astfel:

Anul I – 10%

Anul II – 8%;

Anul III – 6%;

Anul IV – 5%;

Anul V – 4%;

Sprijinul nerambursabil se va plati sub forma unui ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE