Conform INS, preturile de consum la marfurile alimentare au inregistrat scaderi in luna iunie, reducandu-se cu 0,24% comparativ cu luna mai. Totusi, valorile au urcat cu 3,86% fata de aceeasi luna din anul 2017. Cele mai mari ieftiniri au fost inregistrate la cartofi (5,9%), oua (3,82%) si fructe proaspete (3,41%), noteaza Agerpres.

Preturi mai mici regasim in luna iunie, fata de mai, si la categoriile legume si conserve de legume, cu 1,56%, fructe si conserve din fructe, cu 1,32%, dar si la zahar (0,53%), malai (0,14%), produse de morarit (0,04%), carne de porc (0,04%) si ulei (0,03%).

Cele mai mari scumpiri s-au consemnat in iunie, comparativ cu luna precedenta, la citrice si alte fructe meridionale, cu 1,42%, miere de albine, cu 0,48%, produse de franzelarie, cu 0,39%, si la carne de bovine, cu 0,32%. Cresteri mici de preturi au mai fost inregistrate la unt (0,28%), peste proaspat si conserve din peste (0,26%), paine (0,21%), telemea de vaca (0,15%), cacao si cafea (0,15%).

Si la categoria bauturilor alcoolice au fost mici scumpiri in iunie, astfel: la categoria tuica, rachiuri si alte bauturi – 0,21%, vin – 0,12% si bere – 0,07%.

Marfurile nealimentare s-au scumpit in iunie cu 0,14% fata de mai si cu 3,1% raportat la decembrie 2017. Comparativ cu iunie 2017, acestea sunt mai scumpe cu 7,82%. Principalele cresteri de preturi s-au inregistrat in iunie 2018 la combustibili – 0,47%. Fata de decembrie 2017, preturile la combustibili au urcat cu 6,18%.