ACEBOP: fermieri exclusi de la subventie. Persoanele afectate sunt pregatite sa iasa in strada

Facebook
Twitter

Conform ACEBOP, aproximativ 50 de fermieri care cresc un total de 50 milioane de pasari si 300.000 de porci pe an urmeaza sa fie exclusi de la plata subventiilor pe bunastare, in urma unei decizii luate de catre Ministerul Agriculturii. Crescatorii de animale ameninta cu iesirea in strada, noteaza Agerpres.

„Dupa toate problemele pe care le avem cu pesta porcina africana, cu interdictiile comerciale la carne si animale vii care vin din partea partenerilor externi, MADR transmite astazi fermierilor prin APIA, faptul ca o parte dintre cei care au aplicat in luna mai 2018 pentru Masura 14 – subpachetele pe bunastare nu sunt eligibili. In urma acestei informari, ACEBOP a luat legatura cu organizatiile europene din care face parte si este in masura sa faca precizeze ca legislatia UE prevede posibilitatea platii retroactive, cum este si acest caz, al Masurii 14 – anuntata in luna mai, cererile au fost primite si normal, trebuie sa se intre la plata de la 1 ianuarie 2018. Nicio institutie publica nu poate sa comunice alte conditii de aplicare a legislatiei”, mentioneaza ACEBOP intr-un comunicat.

Fermierii nu vor primi subventia chiar daca indeplinesc conditiile impuse

Potrivit ACEBOP, MADR afirma ca si in cazul in care fermierul indeplineste toate conditiile de bunastare superioara, autorizate anterior datei de publicare a Ordonantei nr.1042/2018, el nu va primi sumele compensatorii de la UE pentru ce a respectat, respectiv „pe motive inventate artificial”.

Crescatorii afectati risca falimentul

Asociatia mai precizeaza ca foarte multi dintre fermieri afectati au deja proiecte pe fonduri europene in desfasurare si ca fara subventia pe bunastare, acestia se vor afla in situatia de a nu mai putea indeplini sarcinile si vor putea intra in faliment.

„In aceasta situatie se afla peste 50 de fermieri crescatori de pasari – care cresc in jur de 50 de milioane pasari pe an si crescatori de porci care cresc aproximativ 300.000 de porci/an. De mentionat este faptul ca acesti fermieri au populat fermele timp de o jumatate de an cu respectarea conditiilor – in urma asigurarilor venite de la APIA ca vor primi banii de la UE, daca le respecta! Cea mai mare parte dintre acesti fermieri au proiecte in derulare, facute cu fonduri europene si fara masura de bunastare, acestia nu numai ca nu vor mai putea popula, ci sunt in situatia de a intra in faliment, de a nu-si mai putea indeplini sarcinile din proiectul european pentru care au primit finantare europeana”, mai arata reprezentantii asociatiei.

Membrii asociatiei cer ajutor si solicita interventia urgenta a ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru problema „pe care noi o consideram o interpretare gresita a legislatiei europene, in dezavantajul fermierilor romani”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE