Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a transmis instructiuni catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene (DSVSA) pentru adoptarea masurilor de profilaxie generala, profilaxie specifica, de ecarisare si de sanatate publica, pentru prevenirea si limitarea efectelor inundatiilor asupra starii de sanatate a animalelor.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda tuturor proprietarilor de animale sa coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea actiunilor sanitare veterinare de necesitate.
Inundatiile din ultima perioada ne determina sa atragem atentia detinatorilor de animale din zonele calamitate, dar si din intreaga tara, asupra pericolului de aparitie si evolutie a unor boli grave, care se pot transmite de la animale la om.
Importanta actiunilor sanitare veterinare (in special a vaccinarilor, in acest context) rezida din faptul ca incidenta unor boli, care in mod normal sunt tinute sub control, ar putea sa creasca (un pericol real il constituie antraxul).
Au fost transmise catre DSVSA judetene avertizari pentru toate obiectivele cu profil zootehnic si medicilor veterinari concesionari din localitatile situate in zonele inundabile, asupra pericolului reprezentat de aparitia de viituri.
Medicii veterinari din judete vor intensifica supravegherea sanitara veterinara si de profilaxie specifica, prin vaccinarea animalelor.
Activitatea desfasurata de serviciile sanitare veterinare are un dublu scop: de a mentine starea de sanatate a efectivelor de animale si de a proteja cetatenii de pericolul bolilor transmisibile de la animale la om.
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele afectate actioneaza prin aplicarea de masuri pentru prevenirea si combaterea bolilor la animale, a celor transmisibile la om si controlul sanitar veterinar al produselor alimentare, masuri care se refera la:
– mutarea animalelor din gospodariile afectate in zone sigure;
– actiuni imunoprofilactice (ex. vaccinarea impotriva antraxului);
– coordonarea activitatii de strangere a cadavrelor si dirijarea lor la putul sec sau la incinerare;
– dezinfectia zonelor de unde s-a retras apa si au fost colectate cadavre de animale;
– controlul potabilitatii surselor de apa pentru adaparea animalelor.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a transmis notificari catre toate prefecturile din zonele calamitate, iar prin intermediul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene, catre primariile si consiliile locale, solicitand respectarea legislatiei in vigoare privind colectarea si neutralizarea cadavrelor de animale din zonele inundate.