Atentie fermieri: cod portocaliu de inundatii pentru mai multe rauri din tara

Facebook
Twitter

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod portocaliu de inundatii in doua bazine hidrografice din Oltenia si Muntenia si o avertizare tip Cod galben pe alte noua cursuri de apa.

Conform hidrologilor, pana la ora 00:00, pe afluentii Oltului aferenti sectorului aval confluenta Lotru – amonte Acumularea Slatina (judetele Valcea, Arges si Olt) si pe raul Arges – bazin superior (judetele Arges si Dambovita) se vor semnala scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de aparare.

In intervalul mentionat, fenomenele hidrologice se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Valcea si Arges.

Bazinele hidrografice care prezinta riscul de inundatii

Potrivit INHGA, in perioada 18 iunie, ora 11:00 – 19 iunie ora 19:00, va fi in vigoare o atentionare Cod galben de fenomene hidrologice importante pe raurile din bazinele hidrografice: Aries – bazin superior si afluenti (judetele Alba si Cluj), Mures – afluentii aferenti sectorului aval confluenta Tarnave (judetele Alba, Sibiu, Hunedoara si Arad), Drincea, Desnatui, Jiu – bazin superior si afluenti (judetele Hunedoara, Mehedinti, Gorj si Dolj), Olt – afluentii aferenti sectorului aval S.H. Feldioara (judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Gorj, Dolj, Arges si Olt), Vedea – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Arges, Olt si Teleorman), Arges – bazin superior si afluenti bazin mijlociusi inferior (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu, Teleorman si Ilfov), Ialomita – bazin superior si afluenti bazin mijlociu, Prahova – bazin superior si afluenti (judetele Dambovita si Prahova) si Buzau – bazin superior (judetele Brasov, Covasna si Buzau).

Specialistii precizeaza ca fenomene similare se mai pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele: Hunedoara, Brasov, Sibiu, Valcea, Arges, Olt si Teleorman.

Atentionarile au fost transmise catre: Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala „Apele Romane”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. si Administratiile Bazinale de Apa Somes-Tisa, Crisuri, Mures, Banat, Jiu, Olt, Arges-Vedea, Buzau-Ialomita, Siret si Prut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE