Ce hibrizi de porumb sa folosim pentru insamantarea de primavara

Facebook
Twitter

Perioada optima de semanat a porumbului se apropie cu pasi repezi iar temperaturile anuntate pentru saptamanile viitoare sunt ideale pentru o insamantare eficienta a porumbului.

Recoltele de porumb inregistrate in ultimul an confima ca aceasta planta se dezvolta extrem de multumitor in tara noastra si ca o astfel de cultura poate aduce profituri insemnate fermierilor care decid sa investeasca intr-o astfel de afacere.

In prezent, magazinele de specialitate din Romania ne pun la dispozitie o gama variata de soiuri si hibrizi de porumb, fiecare avand propriile sale particularitati. Totusi, majoritatea soiurilor sunt dependente de o anumita pozitie geografica si utilizarea lor necorespunzatoare poate duce la anumite dereglaje.

In timp ce unii hibrizi de porumb sunt special conceputi pentru solurile argiloase sau intens irigate, exista si soiuri ce prezinta o excelenta rezistenta la seceta, si pot oferi productii impresionante chiar si fara a fi irigati. Iata cei mai recomandati hibrizi de porumb pe care sa ii folositi la insamantarea din aceasta primavara.

DKC 4571

Acest hibrid a devenit recent popular in randul fermierilor si este de obicei folosit in fermele inalt tehnologizate, dotate cu echipamente profesionale de insamantare, irigare, erbicidare, etc. Principalul avantaj al acestui hibrid consta in vigoarea sa superioara la rasarire, respectiv densitatile ridicate pe care aceasta le suporta.

Acest hibrid este recunoscut pentru ca valorifica aportul de ingrasaminte la maxim si pierde rapid apa din bob la maturitate, conducand la costuri scazute la uscare.  In mod normal, se pot planta aproximativ 65.000 de boabe germinabile la hectar care vor oferi o productie medie de 7 tone la hectar.

Pioneer P9241

Acest hibrid este in general potrivit pentru zonele semiaride si semiumede din vestul si sud-estul tarii. Si acest hibrid pierde repede apa la maturitate si se adapteaza cu succes la variatiile de temperatura.

Din punct de vedere al productiei, hibridul P9241 a inregistrat in 2014 un varf de productie de 14.100 kg/ha in Transilvania (umiditate 19%), o productie de 13.250 kg/ha in Maramures si Crisana (17,7%), 13.000 kg/ha in Baragan (16,2 %), 12.650 kg/ha in Banat (15.0%) si de 11.900 kg/ha (umiditate 14.0%) in Dobrogea.

DKC 5141

Acest hibrid este unul semi-tardiv, fiind potrivit pentru aceasta perioada. Se foloseste de regula in culturile intensive iar principalul sau avantaj consta in rezistenta sa ridicata la boli si la daunatori. In medie, densitatile de semanare sunt de 65.000 boabe germinabile la hectar.

Hibridul DKC 5141 a inregistrat un varf de productie, de 15,22 t/ha (cu o umiditate de 15,9%), in judetul Calarasi, intr-un lot experimental, precum si in judetul Timis – 13,92 t/ha (umiditate: 16.7%). Valori mai mici ale productiei au fost inregistrate in Constanta – 7,43 t/ha si in Ialomita 8,39 t/ha.

Pioneer P 0023

Acesta este un alt hibrid semi-tardiv, bine adaptat conditiilor din majoritatea zonelor de cultura. Tolereaza foarte bine temperaturile ridicate din perioada de inflorit si umplere a bobului, care prezinta amidon cu indici calitativi superiori, fiind folosit de regula in industria produselor alimentare pentru copii.

Este recomandat pentru toate zonele de campie si de deal din sudul, vestul si estul tarii. Densitatea precizata de producator este de 60.000 – 65.000 plante recoltabile/hectar pentru porumbul neirigat, respectiv 70.000 – 78.000 plante recoltabile/hectar pentru cel irigat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE