Conform unui comunicat al Comisiei Europene, cererea de inregistrare a vinului romanesc „Insuratei” a fost aprobata, iar produsul va fi introdus in Registrul european al produselor cu ”denumire de origine protejata” (DOP), relateaza Agerpres.
Pana acum, Romania are patru produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicatii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu si Novac afumat din Tara Barsei. Produsul Telemea de Ibanesti este inregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (DOP).
Denumirea inregistrata este protejata impotriva oricarei alte practici care ar putea induce in eroare consumatorul cu privire la adevarata origine a produsului.
Cum se produc vinurile „Insuratei”
Vinurile produse sub numele „Insuratei” pot fi albe, rosii sau rose.
Strugurii trebuie sa fie cultivati in judetul Braila, din estul Romaniei, iar vinul este produs tot in aceasta regiune.
Cultura vitei de vie in podgoria „Insuratei” dateaza din antichitate. Folosirea tehnicilor specifice in podgorie, cu respectarea mediului inconjurator, ajuta la mentinerea echilibrului florei si faunei din regiune.
Acest vin poate fi pus in vanzare ca vin organic, in conformitate cu reglementarile in vigoare privind productia organica.