AFIR, noutati despre fondurile europene pentru micii fermieri

Facebook
Twitter

Potrivit unui comunicat AFIR, in perioada 2015 – 2018, institutia a primit peste 17.000 de solicitari de finantare pentru dezvoltarea fermelor mici, iar valoarea fondurilor europene nerambursabile solicitate se ridica la 257 milioane de euro, noteaza Agerpres.

AFIR a incheiat cu micii fermieri contracte de finantare in valoare de 159,42 milioane de euro (inclusiv pentru proiecte preluate prin procedura de tranzitie din programarea 2007 – 2013).

Cei mai multi beneficiari ai submasurii 6.3 „Dezvoltare ferme mici” au fost cei din sectorul apicol, de la care institutia a primit 4.725 de cereri de finantare. Un numar de 3.346 de mici fermieri au depus cereri pentru dezvoltarea de ferme vegetale, animale sau mixte.

Principalele tipuri de ferme pentru care s-au solicitat fonduri europene

Pentru horticultura, s-au depus 2.748 solicitari de finantare, iar pentru investitii in culturi mixte 1.621 de solicitari. Totodata, pentru cresterea bovinelor de lapte, AFIR a primit aproximativ 1.500 de cereri de finantare si alte 1.237 de solicitari pentru culturi de camp.

In schimb, micii fermieri au manifestat un interes mai scazut pentru cresterea porcinelor, pentru care s-au depus doar 85 de cereri. Nici pentru cresterea bovinelor de carne sau pentru fermele de pasari de curte nu s-au inregistrat foarte multe cereri, numarul lor fiind de 45, respectiv 24.

Directorul AFIR, despre dezvoltarea fermelor mici

„Investitiile in fermele mici reprezinta un pilon important, care poate sustine dezvoltarea mediului rural romanesc pe termen lung prin crearea, dar mai ales mentinerea, locurilor de munca in agricultura. Prin intermediul PNDR 2020, pentru fermierii care detin exploatatii mici – de pana la 12.000 SO valoarea productiei standard – AFIR a platit pana in prezent 124 de milioane de euro. Imi doresc ca acest sprijin financiar sa constituie un punct de pornire care sa ajute la dezvoltarea acestor ferme pentru a deveni cat mai viabile din punct de vedere economic si sa poata accesa pe viitor linii de finantare mult mai consistente”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Sprijinul acordat pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil, in valoare de 15.000 de euro si se acorda in 2 transe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% in maximum 3 ani de la semnarea acesteia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE