AFIR: fonduri europene de 400.000 euro pentru micii fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta ca in perioada 3 septembrie – 31 decembrie va fi lansata prima sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, pe sectorul zootehnic, noteaza Euractiv.

Astfel, fermierii pot cere fonduri europene pentru investitii in exploatatii agricole in valoare de pana la 400.000 euro pentru fermele mici si de pana la 4 milioane de euro pentru fermele de mari dimensiuni.

Incepand cu 3 septembrie 2018 si pana la 31 martie 2019 se va desfasura si prima sesiune de depunere a cererilor pentru submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” sector vegetal, dar si componenta de ferma de familie si familie mica.

Finantari de 303 milioane euro prin submasura 4.1

Finantarile provin din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, iar fondurile disponibile pentru submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” sunt de 303 milioane de euro, impartite astfel:

– 53 milioane de euro pentru sectorul vegetal zona non-montana;

– 26 milioane de euro pentru sectorul vegetal zona montana;

– 111 milioane de euro pentru sectorul zootehnic zona non-montana;

– 54 milioane de euro pentru sectorul zootehnic zona montana;

– 59 milioane de euro pentru ferma de familie si ferma mica.

Fonduri si pentru afacerile non-agricole din zona rurala

De asemenea, AFIR anunta si deschiderea sesiunii de primire a proiectelor pe submasurile 6.2 si 6.4 din PNDR, prin care se poate accesa sprijin pentru infiintarea, crearea si dezvoltarea de activitati neagricole, insa fondurile sunt disponibile doar pentru exploatatiile din Delta Dunarii.

Beneficiarii pot fi fermieri sau membrii unei gospodarii agricole din spatiul rural, care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei activitati non-agricole pentru prima data. Acestia pot fi organizati ca microintreprinderi sau intreprinderi mici din spatiul rural, care isi propun activitati non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat pana la data aplicarii sprijinului sau firme nou-infiintate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE