Minea (ROMALIMENTA): autoritatile trebuie sa se hotarasca daca Romania vrea sa creasca porci in ferme mari sau in batatura omului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele ROMALIMENTA, Sorin Minea, este de parere ca autoritatile trebuie sa se hotarasca daca Romania vrea sa creasca porci in ferme mari, pentru a face comert intracomunitar, sau in batatura omului, “ca sa-i mancam plini de veselie de Craciun”, scrie Agerpres.

„Romania trebuie sa ia o decizie, si este treaba autoritatilor, daca vrea sa creasca porci ca sa faca comert intracomunitar, sa foloseasca ceea ce rezulta din cultura mare, cereale pentru imbogatire in zootehnie si pentru comert intracomunitar sau doreste sa crestem porci fiecare pe unde apuca, cati apuca, ca sa-i mancam plini de veselie de Craciun. Eu nu sunt impotriva niciunei solutii. Daca se doreste sa mancam porci de Craciun din batatura oamenilor, nu am nimic impotriva, dar sa le spunem celor care au ferme mari sa renunte, pentru ca sansele lor de revenire (in urma aparitiei virusului pestei porcine africane – n. r.) sunt sub zero”, a spus Minea.

Minea: peste 3 milioane de porci, crescuti in gospodariile din Romania

Acesta mai sustine ca potrivit informatiilor oficiale, peste 72% din porcii crescuti in gospodarii din UE sunt in Romania, insa considera ca procentul real se apropie de 90%.

„Romania, la ora actuala, este un caz paradoxal. Potrivit datelor oficiale, are 72% din porcii crescuti in gospodarii din intreaga Europa. Spun date oficiale, pentru ca avem cam 1,1 milioane de porci in gospodariile populatiei, iar pe datele din teren sunt peste 3 milioane, deci creste pe procent la 90%, iar o parte din acesti porci, asa-zisi de subzistenta, sunt o afacere curata. Cand avem 4 milioane si ceva de porci in complexe si tot 4 milioane in gospodarii, stim de ce spunem ca piata neagra este la 50% din piata reala. E o chestie de aritmetica. Masurile de biosecuritate, cu sute de porci pe coclauri, pe camp, in padure, pe unde apuci, sunt imposibil de realizat”, a avertizat Minea.

Minea despre Pesta Porcina: „Principalul vinovat este omul”

Presedintele ROMALIMENTA este de parere ca pesta porcina africana s-a transmis atat de repede nu din cauza porcilor mistreti ci a oamenilor care au sacrificat porci bolnavi si i-au impartit cu rudele sau prietenii din alte localitati.

„In Romania, pesta porcina africana sare dintr-o regiune in alta sau dintr-o comuna in alta la zeci sau sute de kilometri. E clar ca nici mistretul nu a zburat dintr-un oras in altul si nici porcii domestici nu au alergat. Principalul vinovat este omul. Dupa cum stiti, cand s-a spus despre pesta, toti taranii si-au sacrificat porcii, i-au pus in congelator si i-au dus la rude, la neamuri si la prieteni. Asta e cea mai buna cale sa duci mai departe boala. Astept cu nerabdare cand vor scoate porcul din congelator si va incepe pesta si in alte parti”, mai spune Sorin Minea.

In acest context, Minea sustine ca ANSVSA a procedat “ca la carte”, in cazul PPA, afirmand ca autoritatile locale sunt principalele vinovate de raspandirea virusului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE