AFIR: fonduri europene pentru grupurile de producatori

Facebook
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale finanteaza, prin intermediul mai multor submasuri din cadrul Programului National de Dezvoltare 2014 – 2020 (PNDR 2020), formele asociative dintre fermieri si procesatori, respectiv cooperativele si grupurile de producatori.

Pana in prezent, AFIR a incheiat 32 de contracte de finantare in valoare de 22,7 milioane de euro cu beneficiarii acestor forme asociative. Dintre acestea, 22 contracte de finantare, in valoare de 19,3 milioane de euro, au fost semnate cu membrii cooperativelor. Valoarea totala a platilor efectuate pentru fermierii asociati este de 7,5 milioane de euro, pana la aceasta data.

Am sustinut inca de la inceput importanta deosebita pe care o are asocierea in sectorul agricol de la noi din tara. Desi fermierii romani sunt inca reticenti fata de aceste forme de organizare, am constatat ca interesul a crescut in perioada recenta, dovada ca fermierii nostri au inteles faptul ca daca se asociaza si obtin fonduri nerambursabile se dezvolta mai mult, pot sa-si puna impreuna productia, sa o comercializeze si sa aiba o putere sporita de negociere pe piata libera. Prin PNDR 2020, am sustinut concret fermierii care se asociaza, acestia beneficiind de punctaj suplimentar si de cresterea intensitatii sprijinului financiar cu 20%. Astfel, puteau ajunge si la 90% finantare nerambursabila, daca erau indeplinite conditiile prevazute de Ghidul solicitantului.”, a mentionat Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Cele mai multe proiecte depuse de formele asociative au fost contractate la nivelul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 5 Vest Timisoara, respectiv 8 proiecte in valoare de 7,6 milioane de euro, dar si la nivelul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 1 Nord-Est Iasi, unde sunt contractate 7 cereri de finantare in valoare de aproximativ 4 milioane de euro. Alte 6 investitii colective cu o valoare de peste 3,6 milioane de euro au fost finantate la nivelul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 6 Nord-Vest  Satu Mare.

De asemenea, precizam ca Agentia a sprijinit financiar formele asociative si prin intermediul Programului National de Dezvoltare 2007 – 2013 (PNDR 2013). Astfel, in perioada respectiva au fost incheiate 66 de contracte de finantare, in valoare totala de 26,5 milioane de euro. Platile efectuate prin PNDR 2013 pentru investitiile colective ale fermierilor insumeaza 16,8 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE