Fonduri europene 2019: AFIR anunta submasurile prin care se poate obtine finantare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit AFIR, mai multe sesiuni de primire a cererilor de finantare sunt deschise in aceasta perioada prin intermediul unor submasuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020) pentru investitii in pomicultura, procesare, cooperare si infrastructura rurala, noteaza Agerpres.

O prima submasura, extrem de solicitata de fermieri, este sM 4.1a Investitii in sectorul pomicol, unde fondurile disponibile ajung la 74,4 milioane de euro si pot fi solicitate pana la data de 15 august 2019, in cazul in care nu se vor epuiza pana atunci. AFIR anunta ca pana la momentul actual au fost deja depuse 28 de proiecte de investitii, prin care se solicita finantare in valoare de aproximativ 23,7 milioane de euro.

„In aceasta perioada sunt deschise mai multe sesiuni de primire a cererilor de finantare prin intermediul PNDR 2020. Cei care doresc sa investeasca in agricultura si in dezvoltarea mediului rural mai au la dispozitie fonduri pentru sectorul pomicol, pentru procesare, pentru cooperare, pentru infrastructura de irigatii, iar in arealul ITI Delta Dunarii fonduri pentru infrastructura de baza si pentru investitii asociate patrimoniului cultural. Recomand solicitantilor sa intocmeasca atent intreaga documentatie de depunere si, daca au nevoie de informatii suplimentare, sa se adreseze expertilor Agentiei pentru clarificari, astfel incat sa depuna proiecte bune, cu sanse mari de a se concretiza in investitii utile mediului rural”, a mentionat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Fonduri europene pentrru dezvoltarea infrastructurii de irigatii

O alta submasura importanta este sM 4.3, componenta de infrastructura de irigatii, pentru care s-au depus deja 12 proiecte, in valoare totala de 11,8 milioane de euro. Pentru aceasta linie de finantare, fondurile disponibile sunt de 288 milioane de euro, iar fermierii interesati pot depune cererile pana la data de 31 august 2019.

Incepand cu 21 ianuarie si pana la 30 aprilie 2019 (sau pana la epuizarea fondurilor alocate), AFIR primeste solicitari de finantare pentru investitii in infrastructura de baza si patrimoniu cultural din arealul ITI Delta Dunarii. Astfel, prin intermediul sM 7.2 ”Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica” s-a depus un proiect pentru infrastructura educationala, in valoare de 277.174 euro. Plafonul disponibil pentru finantarea investitiilor prin sM 7.2 ITI – Delta Dunarii se ridica la aproximativ 25 de milioane de euro.

Fonduri de 12,5 milioane de euro pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale

Prin intermediul submasurilor 16.1 si 16.1a Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale, dezvoltarea de proiecte pilot, produse si procese in sectorul agricol si in cel pomicol, fermierii au la dispozitie o alocare de 12,5 milioane de euro, iar cererile pot fi depuse pana la data de 10 aprilie 2019 pentru sM 16.1 si pana la 15 martie 2019 pentru sM 16.1a . Pana in prezent, au fost depuse 12 proiecte in valoare totala de peste 4 milioane de euro pentru sM 16.1.

Cererile de finantare se depun online pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pana la data limita stabilita in anuntul de lansare aferent fiecarei sesiuni sau pana la epuizarea fondurilor disponibile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE