MADR continua verificarea legumelor si fructelor din piete. Ce au descoperit inspectorii

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca inspectorii din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene si a Municipiului Bucuresti desfasoara verificari in toate pietele agroalimentare din Bucuresti si din tara, in pietele si depozitele en-gros, precum si in hipermarket-uri.

In actiunile de verificare se pune accent pe indicarea corecta a localitatii de productie, a datei recoltarii pentru toate produsele autohtone, a prospetimii acestora si a tarii de origine si categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comert intracomunitar.

Chiar daca ne aflam la finalul lunii octombrie, producatorii autohtoni asigura consumatorilor in cadrul pietelor agroalimentare, pietelor en-gros, pietelor volante, targurilor de toamna organizate pe intreg cuprinsul tarii, suficiente cantitati si o gama diversificata de legume si fructe de sezon din productia autohtona. Astfel, in pietele agroalimentare, in pietele de gros sau in spatiile special amenajate din jurul pietelor se gasesc proaspete si la preturi rezonabile legume si fructe precum:  tomate, ardei gras, ardei gogosari si kapia, vinete, cartofi, varza, ceapa, morcov, radacinoase, verdeturi, conopida, gutui, struguri, prune, mere, pere, nuci etc.

Toate aceste actiuni de monitorizare si verificare a comertului cu legume si fructe pe toata filiera, de la producere pana la comercializare, au drept scop ca toti consumatorii sa poata beneficia de produse de calitate si  sigure pentru sanatate.

De la inceputul anului si pana la aceasta data, in Municipiul Bucuresti si in toate judetele din tara, actiunile de verificare sau dupa caz de reverificare a pietelor agroalimentare,  hypermarket-urilor si depozitelor  en-gros de legume si fructe, s-au concretizat in 161.400 lei sanctiuni contraventionale cu amenda si un numar de 286 avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr.270/2017.

Beneficiile Hotararii de Guvern nr. 107 din 27 februarie 2019 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate” se vad si se simt si la aceasta data, astfel ca, in pietele agroalimentare din Municipiul Bucuresti si din tara sunt prezenti zilnic si usor de identificat, producatorii autohtoni beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate, cultivate in spatii protejate – Ciclul II de productie, cu cantitati suficiente, asigurand astfel necesarul de consum intern de tomate romanesti de calitate si la preturi care sa acopere costurile de productie ale fermierilor.

In cadrul Programului National de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe si cereale, conform prevederilor Reg.nr.396/2005 privind continuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau produse alimentare si hrana de origine vegetala pentru animale, cu modificarile si completarile ulterioare, Autoritatea Nationala Fitosanitara preleveaza in permanenta legume si fructe autohtone care sunt analizate in vederea depistarii depasirilor de reziduuri de pesticide. Rezultatele analizelor de laborator confirma faptul ca legumele si fructele din productia autohtona intrunesc standardele de calitate si nu prezinta risc pentru consumatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE