Ministrul Daea contrazice informatiile din presa: UE nu a interzis exportul de carne de porc din Romania

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca UE nu a luat decizia de a interzice exportul de carne de porc din Romania, in ciuda restrictiilor existente pentru preventia pestei porcine africane, noteaza Agerpres.

„Sunt in permanenta in legatura cu autoritatile de la Bruxelles si facem planuri in fiecare moment. (…) Vreau sa linistesc populatia si sa spun ca nu exista o interzicere a iesirii preparatelor in afara tarii. E adevarat ca prezenta acestui virus creeaza foarte multe probleme, astfel ca am elaborat si am pus in discutie publica un ordin pentru a stabili dimensiunile de exploatatie astfel incat sa intram intr-o randuiala cat mai repede cu putinta”, a spus ministrul.

Intrebat daca a cerut o amanare de la Comisia Europeana, care ar fi luat in calcul sa interzica exportul de carne de porc din Romania,  seful interimar al MADR a raspuns: „Am intervenit la autoritatile de la Bruxelles pentru o analiza corecta a situatiei din Romania. Nu este prima data cand intervin si nu este prima data cand comunic cu autoritatile de la Bruxelles. Am fost in legatura directa cu comisarul Andriukaitis (Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara – n.r.), cu DG Sante care se ocupa de acest domeniu, cu autoritatile sanitar-veterinare din Romania”.

Daea despre pesta porcina: „Toata tara trebuie sa se apere”

Ministrul a negat inca o data informatiile care circula in spatiul public conform carora UE ar fi interzis exporturile de carne de porc si le-a catalogat drept interpretari eronate ale datelor venite de la Bruxelles.

„In Romania sunt foarte multe restrictii din punct de vedere sanitar-veterinar. De aici si pana la a interpreta ca produsele agroalimentare nu mai ies la export… Carnea de porc iese, prin produsele prelucrate in abatoare, cu linii speciale de preparare, in asa fel incat tot produsul sa fie sub control sanitar-veterinar si poate circula fara niciun fel de restrictie. Sigur ca aceasta situatie ne-a creat o serie de probleme si ne va crea in continuare, ca virusul acesta inca nu are o stapanire tehnica, inca nu exista vaccin pentru acest virus. Toata tara trebuie sa se apere”, a sustinut Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE