grebla

Care sunt principalele lucrări agricole în luna octombrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nu a mai rămas foarte mult până la sosirea iernii dar fermierii știu că nu au timp de pauză nici în octombrie. Cu atât mai mult, pregătirile pentru iarnă sunt în plină desfășurare, indiferent de mărimea gospodăriei sau fermei. Iată care sunt cele mai importante lucrări pe care trebuie să le faci, în grădină, livadă sau pe câmp.

Lucrări de toamnă pe câmp

În cultura plantelor de câmp, luna octombrie marchează finalizarea lucrărilor de recoltare pentru culturi cum sunt porumbul, cartofii sau sfecla de zahăr. Specialiștii recomandă ca imediat după recoltare să se efectueze și lucrările de amenajare a patului germinativ. Prima dintre acestea este arătura. În general, aceasta se poate face la o adâncime de aproximativ 20 de centimetri. Odată cu aratul se pot încorpora și îngrășămintele în sol.

Tot în această lună se termină și campania de însămânțare, iar fermierii se pot ocupa de depozitarea produselor agricole recoltate, precum porumbul, cartofii sau sfecla furajeră. Este important să se verifice periodic condițiile de depozitare.

Lucrări în grădina de legume

Octombrie este o lună aglomerată și pentru cultivatorii de legume. În perioada aceasta se finalizează recoltarea verzei și a rădăcinoaselor, dar și a dovlecilor. Alte plante care se mai pot recolta în această perioadă sunt mazărea și fasolea. După recoltare se va efectua lucrarea de pregătire a solului. Aceasta se poate face cu o motosapă sau cu un motocultor. Tipul de utilaj se va alege în funcție de mărimea suprafeței. Solul mărunțit va fi mai ușor de lucrat în primăvară.

Nu uitați că pământul trebuie fertilizat după lucrarea de săpare a grădinii. Materialele organice (cum ar fi bălegarul) sunt ideale. În ceea ce privește plantele ce pot fi însămânțate în această perioadă, puteți alege să cultivați bulboase cum sunt ceapa sau usturoiul sau spori de ciuperci. Dacă aveți și un spațiu protejat cum ar fi o seră sau un solar și nu îl veți folosi pe timp de iarnă, profitați de această perioadă pentru a efectua o lucrare de curățare și dezinfectare, care să prevină apariția dăunătorilor sau a paraziților. Totodată, puteți efectua și lucrări de reparații, dacă există elemente care s-au degradat. Puteți, de asemenea, să protejați plantele sensibile de înghețurile timpurii dacă le mutați în seră.

Lucrări în livada de pomi

Octombrie aduce și un final al lucrărilor în livezi. Este luna în care se termină strângerea merelor. Spre finalul lunii, după recoltare, se va putea face și un tratament de toamnă, care să distrugă rezervele de spori sau dăunători ce pot afecta producția din sezonul următor. Începând cu a doua jumătate a lunii, pomicultorii pot începe și lucrările de plantări de toamnă. Spre finalul lunii se pot începe și lucrările de tăiere. Vlăstarii care au rodit în sezonul actual se pot tăia, fiind lăsați doar cei verzi, pentru următoarea recoltă. De asemenea, frunzele căzute la baza copacilor se pot îndepărta. Dacă livada a fost dotată cu plase de protecție, acestea se pot scoate acum, pentru a permite păsărilor să curețe pomii fructiferi de paraziți.

Lucrări pentru îngrijirea viței de vie

Octombrie aduce o serie de lucrări și în viticultură. În zonele mai reci sau cele nordice, acum e perioada în care se va finaliza recoltarea strugurilor. Vița de vie se va îngriji prin completarea golurilor și prin aplicarea de îngrășământ organic, cum este gunoiul de grajd. Concomitent cu acesta se pot încorpora și îngrășăminte pe bază de minerale, cu postasiu și fosfor.

Dacă ai o grădină de flori, poți achiziționa o folie anti-îngheț, care să protejeze florile sensibile în sezonul rece, sau poți muta plantele într-un loc ferit de temperaturile reduse, precum o seră încălzită. Acum se pot planta și arbuști sau copăcei decorativi, precum și flori agățătoare, butași lemnoși sau alte plante perene și bienale, obținute din semințe.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE