AFIR: peste 10 miliarde, fonduri europene, au fost investite in agricultura romaneasca

Facebook
Twitter

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Adrian-Ionut Chesnoiu, a declarat recent ca peste 10 miliarde de euro au intrat efectiv in Romania, in ultimii 17 ani, pentru dezvoltarea agriculturii si a mediului rural, potrivit Agerpres.

„Sunt 17 ani in care, prin intermediul agentiei, au intrat efectiv in tara peste 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii si a mediului rural. Pentru necesarul economiei agrare romanesti este doar un inceput, dar acesti bani se vad deja in productiile agricole tot mai mari de la an la an, in infrastructura moderna a multor comune si in bunastarea fermierilor si a locuitorilor de la sate, care incep sa obtina profit din afacerile lor. Preocuparea pe care o avem este insa de a asigura cu aceste fonduri nu doar o prosperitate pasagera, ci de a gandi pe termen lung dezvoltarea satului romanesc”, a spus, marti, seful AFIR, la simpozionul dedicat implinirii a 17 ani de la infiintarea agentiei.

Chesnoiu a mai spus ca in cei 17 ani de activitate, incepand cu Programul SAPARD si pana in prezent, in agentie s-au semnat peste 120.000 de contracte de finantare, angajandu-se fonduri nerambursabile in valoare totala de 9,5 miliarde de euro.

„Prin finantarea proiectelor de investitii s-au realizat aproximativ 8.700 de kilometri de drumuri comunale, iar in ceea ce priveste infrastructura rurala (retele de apa sau canalizare, camine culturale, drumuri agricole si forestiere) putem spune ca de aceasta beneficiaza pana in prezent 6,2 milioane de locuitori ai satelor romanesti. Este clar faptul ca perioada post-aderare, ma refer aici la primul PNDR, a asigurat un impact major in dezvoltarea si modernizarea agriculturii, fiind acordate fonduri nerambursabile catre 68.000 de fermieri pentru investitii la nivel national, dintre care aproape 13.000 de tineri fermieri”, a precizat directorul general al AFIR.

In opinia acestuia, prin PNDR 2020 se are in vedere o crestere durabila care pune accent pe scaderea emisiilor de carbon si sprijinirea practicilor agricole prietenoase cu mediul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE