Fonduri tineri fermieri: cum poti infiinta un PFA pentru a accesa 50.000 euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cei care sunt constituiti in cadrul unui PFA, SRL sau intreprinzator titular al unei intreprinderi familiale (IF) ori individuale (II) au posibilitatea sa acceseze 50.000 de euro in cadrul submasurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.

Chiar daca sesiunea din acest an s-a incheiat, tinerii agricultori, pana in 40 ani, vor avea posibilitatea de la anul sa se inscrie pentru accesarea banilor europeni. Si cum nu mai este mult, va prezentam in cadrul acestui articol principalele lucruri de care ar trebui sa tineti cont atunci cand va decideti sa va infiintati un PFA (Persoana Fizica Autorizata).

Solicitantii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin submasura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” sunt: tanarul fermier in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole sau Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

Sintagma „tanar fermier” inseamna o persoana cu varsta de pana la 40 de ani inclusiv (pana cel mult cu o zi inainte de a implini 41 de ani) la momentul depunerii Cererii, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii.

Exploatatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO; sa fie inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica; sa fie inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul agricol si/ sau in Registrul exploatatiilor – ANSVSA.

Pasii pentru a infiinta un PFA

Infiintarea unui PFA este in prezent un proces relativ simplu. Cei care se pot autoriza astfel sunt persoanele care au peste 18 ani, nu figureaza cu infractiuni economice si au pregatire profesionala in domeniul in care doresc sa activeze. Costurile infiintarii unui PFA sunt si ele reduse, fiind nevoie doar de specimenul de semnatura la notar, care va va costa circa 60 lei.

Inainte sa porniti la drum este bine sa va faceti si un calcul orientativ privind taxele pe care le veti datora ca Persoana Fizica Autorizata. Puteti folosi acest calculator de venituri special conceput si pentru PFA-uri.

1. Primul lucru care trebuie facut este pregatirea documentelor si depunerea acestora la sediul ONRC. Important de precizat este ca toate copiile trebuie sa fie certificate olograf, adica sa fie notata pe fiecare pagina sintagma „Conform cu originalul” alaturi de numele titularului / partii si semnatura.

2. Urmatorul pas este sa gasesti sediul Oficiul Registrului Comertului aferent judetului in care locuiesti.

3. Al treilea pas il reprezinta depunerea la ghiseul ONRC a cererii de verificare a disponibilitatii numelui. Aceasta trebuie atasata unei copii de buletin. In cazul PFA, numele firmei va fi chiar numele tau in format NUME PRENUME PERSOANA FIZICA AUTORIZATA.

Daca toate lucrurile sunt in regula, in aproximativ 30 de minute ar trebui sa primiti o dovada privind disponibilitatea si rezervarea firmei, pe care o vei atasa la dosarul cu acte de depus.

4. Al patrulea si ultimul pas il reprezinta depunerea intregului dosar la ghiseul de depunere documente infiintare PFA din cadrul ONRC. La final, veti primi un bon in care este trecuta data de solutionare a dosarului, de obicei in circa 3 zile.

Cat de avantajos este sa ai un PFA?

In ultimii ani, contextul fiscal a favorizat aparitia multor PFA-uri, folosite preponderent in atragerea fondurilor europene. Un avantaj major al PFA-urilor il reprezinta procedurile de infiintare mult mai simple, precum si contabilitatea simplificata.

Pentru mai multe detalii privind infiintarea unui PFA, precum si actele si declaratiile necesare, puteti consulta acest ghid complet.

Cu toate acestea, exista si o serie de dezavantaje, legate preponderent de darile datorate la stat. De exemplu, pentru veniturile realizate se va plati un impozit de 16%. De asemenea, de anul trecut se platesc si contributii sociale (CAS), respectiv 10,5% sau 26,3%, conform optiunii acestora calculat la venitul net obtinut, plus contributia de sanatate (CASS) de 5,5%. Totodata, PFA-urile nu mai pot alege baza asupra careia va fi aplicata cota CAS, aceasta fiind calculata pe baza venitului net efectiv realizat. Un alt dezavantaj este faptul ca, dupa ultimele modificari, persoana fizica va raspunde cu bunurile proprii in cazul unor daune aferente PFA-ului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE