Infiintarea unui PFA este cea mai simpla modalitate de a deveni eligibili pentru accesarea de fonduri europene. Aceasta forma de organizare este mult mai convenabila decat infiintarea unei firme, datorita costurilor reduse si procedurilor de infiintare mai simple. In general, infiintarea unui PFA dureaza aproximativ doua saptamani.
In cazul unui PFA, cheltuielile de administrare sunt mult mai mici decat in cazul unei societati comerciale, numarul declaratiilor fiscale care trebuie depuse este unul redus, iar persoana care dobandeste statutul de PFA isi poate tine singura contabilitatea.
Pentru a infiinta un PFA, solicitantul trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Persoana in cauza trebuie sa fi implinit deja varsta de 18 ani, sa aiba calificarea si experienta profesionala de a desfasura activitatile pentru care solicita autorizatia, sa nu fie condamnata pentru infractiuni de ordin financiar si sa indeplineasca normele sanitare, sanitar-veterinare, protectiei mediului, protectiei mediului si apararii impotriva incendiilor.
Actele necesare pentru infiintarea unui PFA
Pentru dobandirea statutului de PFA, vor fi necesare urmatoarele documente:
– Cererea de inregistrare in original;
– Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei in original;
– Carte de identitate sau pasaport;
– Documente care sa ateste dreptul de folosinta asupra sediului sau asupra punctelor de lucru;
– Aviz pentru schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta (daca este cazul);
– Specimen de semnatura al persoanei fizice autorizate;
– Informatiile din cazierul fiscal;
– Declaratie pe proprie raspundere prin care solicitantul isi asuma ca indeplineste toate conditiile legale de functionare.
Pasii necesari infiintarii unui PFA
In primul rand, solicitantul va trebui sa puna toate documentele anterior mentionate intr-un dosar, pe care sa-l depuna la ghiseul ONRC. In mod normal, functionarul de la ghiseu va mai solicita completarea unor formulare suplimentare, care vor fi oferite la fata locului.
Urmatorul pas este verificarea disponibilitatii numelui. Pentru a realiza acest lucru, solicitantul se va prezenta la Oficiul Comertului cu o cerere de verificare a disponibilitatii numelui si o copie dupa buletin, la ghiseul care se ocupa cu verificarea si rezervarea numelui firmei. In cazul de fata, denumirea PFA-ului va fi numele complet al beneficiarului. Dovada privind disponibilitatea numelui se elibereaza in maximum 30 de minute iar serviciul este complet gratuit.
Dupa ce beneficiarul a completat toate documentele, dosarul va trebui depus la ghiseul de depunere documente infiintare PFA din cadrul Registrului Comertului. Functionarul va pune toate documentele in ordine si va elibera un bon de ordine, cu data solutionarii dosarului. Cu ajutorul acestui bon, putem urmarii online stadiul procesului de infiintare al PFA-ului, pe site-ul oficial al Registrului Comertului.
Ce fonduri nerambursabile putem accesa ca PFA
Odata ce a dobandit statutul de PFA, beneficiarul poate accesa anumite fonduri nerambursabile, oferite prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Un sprijin consistent este oferit prin Submasura 4.1, pentru sprijinirea infiintarii si modernizarii exploatatiilor agricole din sectoarele vegetal, zootehnic sau a fermelor mixte. Prin aceasta submasura, beneficiarul poate accesa pana la 2.000.000 euro.
Cel mai mare sprijin de care poate beneficia un PFA este prin Submasura 4.2, pentru procesarea produselor agricole, prin care beneficiarul poate depune proiecte privind infiintarea de abatoare, infiintarea/modernizarea unor centre de procesat lapte, fabrici de conserve din fructe sau legume etc.
Prin Submasura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri la conducerea unei exploatatii agricole – beneficiarii cu statut de PFA pot incasa pana la 50.000 euro, daca au maxim 40 de ani la data depunerii proiectului si detin de cel mult doi ani o exploatatie agricola.
Cu toate ca prin Submasura 6.3 pentru dezvoltarea fermelor mici si transformarea lor in exploatatii agricole viabile se pot primi doar pana la 15.000 de euro, aceasta este mult mai simplu de accesat de catre micii fermieri cu statut de PFA. Scopul acestei submasuri este redirectionarea productiei inregistrate in gospodariile agricole spre comercializare, si nu folosirea acesteia pentru consumul propriu. De asemenea, ajutorul acordat este complet nerambursabil.